Ammattikorkeakoulujen sote-alan opiskelijat samalle viivalle muiden alan opiskelijoiden kanssa – luovutaan ammattikorkeakoulun sote-alan harjoittelumaksuista

11.1.2021

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalojen harjoittelumaksuista luopumista. 

Sosiaali- ja terveysalalla harjoittelu on pakollinen osa ammattipätevyyden hankkimista, mutta ainoastaan ammattikorkeakoulut joutuvat maksamaan harjoittelupaikoille korvauksia siitä, että ne vastaanottavat harjoittelijoita.

”Sote-alan korkeakoulutetuista jopa 80% valmistuu ammattikorkeakouluista ja tutkintoja suoritetaan vuosittain lähes 10 000 kappaletta. On korkea aika tuoda ammattikorkeakoulujen sote-alan opiskelijat samalle viivalle muiden alan opiskelijoiden kanssa”, Ikonen sanoo

Ammatillisen koulutuksen uudistuksen yhteydessä vastaavat korvaukset kiellettiin ammatillisten oppilaitosten osalta, kun taas yliopistokoulutuksen osalta valtio maksaa korvausta harjoittelupaikoille. Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2018 tekemän selvityksen mukaan työnantajat perivät ammattikorkeakouluilta sote-opiskelijoiden pakollisista harjoitteluista korvauksia noin 8 miljoonaa euroa vuodessa. Tällä hetkellä korvaukset ammattikorkeakoulujen harjoitteluista eivät perustu lakiin vaan vakiintuneeseen tapaan. Muutos korvausten säätämisestä voitaisiin tehdä kirjaamalla se terveydenhuoltolakiin vastaavalla tavalla kuin yliopistojen vastaavat korvaukset.

”Tilanne koetaan opiskelijoiden keskuudessa hyvin epäoikeudenmukaisena ja se asettaa ammattikorkeakoulutuksen laadun epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa muissa oppilaitoksissa tarjottavaan alan koulutukseen. Lisäksi ammattikorkeakoulujen maksama rahallinen korvaus on pois suoraan opetuksen resursseista sekä sote-alan osaajien koulutuksen laadusta”, Ikonen sanoo.

Ikonen vetoaa hallitukseen, että se tarttuisi asiaan.

”Sote-palveluiden uudistamisessa on otettava kokonaisvaltaisesti huomioon tulevaisuuden sote-alan ammattilaiset ja pidettävä huolta siitä, että koulutuksen laatu ja korkeakoulujen resurssit vastaavat alan vaatimustasoa jatkossakin. Odotan hallituksen tarttuvan tähän epäkohtaan ja poistavan ammattikorkeakoulujen sote-alan harjoittelumaksut kokonaan”, Ikonen päättää.

Tiedote 11.1.2021