Anna-Kaisa Aamulehdessä: Hallituksen päätöksillä viedään eteenpäin yrittäjyyttä, vahvistetaan työllisyyttä ja luodaan kilpailukykyistä Suomea

1.9.2024

Suomi tarvitsee kasvavia yrityksiä, investointeja, korkeaan osaamiseen perustuvaa kestävää talouskasvua ja uudistumiskykyä.

Hallitus kokoontuu tiistaina syksyn budjettiriiheen rakentamaan valtion ensi vuoden budjettia. Suomen talouden tilanne on edelleen haastava. Hallitusohjelmassa asetimme vaativan, mutta tärkeän tavoitteen velkaantumisen kasvun taittamisesta tällä vaalikaudella: lupasimme kääntää suunnan, ja siitä aiomme myös pitää kiinni.

Hyvinvointiyhteiskunta ja sen tärkeät palvelut on pystyttävä turvaamaan sekä nykyisille että tuleville sukupolville. Suomen pitää olla tulevaisuudessakin maa, jossa on laadukas koulutus, toimivat terveyspalvelut ja hoivaa sitä tarvitseville. Tämä tarkoittaa, että Suomen velkaantumiskehitys on pystyttävä kääntämään ja talous saatava kasvuun. Vain vankalla taloudella pystymme turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut nyt ja tulevaisuudessa.

Talouden haasteiden ja säästöpaineiden keskellä on kuitenkin katsottava myös tulevaisuuteen. Hallituksen tavoitteena on Suomen talouden kasvu, vahva kilpailukyky ja koko maassa kasvava elinvoimaisuus. Suomi tarvitsee kasvavia yrityksiä, investointeja, korkeaan osaamiseen perustuvaa kestävää talouskasvua ja uudistumiskykyä.

Näitä tavoitteita viedään ja on viety eteenpäin lukuisilla kirjauksilla ja päätöksillä, joilla edistetään yrittäjyyttä, vahvistetaan työllisyyttä ja varmuutta investoida ja luodaan kilpailukykyistä Suomea. Nämä kaikki rakentavat elinvoimaa ja hyvinvointia. Sijoitamme vahvasti tutkimukseen ja kehitykseen. Lisäsimme osaajapula-alojen koulutuspaikkoja ja aloitimme uusia tohtoripilotteja myös Pirkanmaalla. Panostamme raiteisiin ja teihin yhteensä kolme miljardia. Olemme satsanneet puolustusteollisuuteen esimerkiksi Sastamalassa. Kevään kehysriihessä hallitus teki päätöksen uudesta verohyvityksestä suurille teollisille investoinneille. Uudistamme myös valtion aluehallintoa ja kasaamme yritysten palveluita yhdelle luukulle. Varmistamme puhtaan ja edullisen energian saannin.

Suomalaisten vankan osaamisen lisäksi tarvitaan ulkomaista työvoimaa vauhdittamaan kasvua ja luomaan innovaatioita. Tehokkaat lupamenettelyt varmistavat, että yritykset saavat tarvitsemansa osaajat nopeasti. Ensi vuonna voimaan astuva TE-uudistus puolestaan hyödyntää aiempaa paremmin alueellisen asiantuntemuksen työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisessä.

Määrätietoista uudistamista ja uudenlaista ajattelua tarvitaan myös hyvinvointialueilla, jotta Suomen talous saadaan kestävälle uralla. Hyvinvointialueiden osuus valtion koko budjetista on jo yli neljännes, ja rahoitus kasvaa palvelutarpeen kasvun mukana joka vuosi. Samaan aikaan alueiden alijäämät ovat kasvamassa paljon ennakoitua suuremmiksi. Tilanne on huolestuttava koko julkisen talouden näkökulmasta. Hyvinvointialueilla tehdään parhaillaan paljon töitä palveluiden uudistamiseksi ja kestävien toimintamallien luomiseksi. Tätä hyvää työtä pitää jatkaa päämäärätietoisesti: laajentaa hyväksi havaittuja toimintatapoja, luoda uusia malleja ja hyödyntää digitalisaation mahdollisuudet. Hyviä, tulevaan katsovia uudistuksia on jo. Esimerkiksi Pirkanmaalla uusi digiklinikka palvelee laajoin aukioloajoin asioissa, jotka voi hoitaa etänä.

Taloudessa on merkkejä myös piristymisestä. Kun perusta on kunnossa, Suomi pääsee kasvuun nopeasti ja tehokkaasti kiinni. Yrittämisen, osaamisen ja innovaatioiden mahdollisuuksien vahvistaminen koko Suomessa parantaa myös Pirkanmaan menestystä. Maakuntamme on edelleen Suomen elinvoimaisimpia maakuntia. Kun perustaa laitetaan laajalti kuntoon, on kaikki edellytykset odottaa Pirkanmaan menestyvän tulevaisuudessakin.

Anna-Kaisa Ikonen

kunta- ja alueministeri

Lue mielipidekirjoitus Aamulehdessä: Hallituksen päätöksillä luodaan kilpailukykyä - Aamulehti