Anna-Kaisa Ikonen: Selkokielistä viestintää ja itsemääräämisoikeutta vahvistettava - vammaisten ihmisten tarpeita ei saa unohtaa soten uudistamisessa

2.3.2021

Kokoomuksen varapuheenjohtaja sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anna-Kaisa Ikonen on tänään jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen vammaisten ihmisten tarpeiden huomioimisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisessa. 

Useat vammaisalan asiantuntijat sekä järjestöt ovat esittäneet huolensa siitä, ettei sote-uudistuksessa oteta riittävällä tavalla huomioon vammaisten ihmisten erityistarpeita ja uudistus tarkastelee vammaispalveluja liian yleisellä tasolla, kun niiden tulisi lähteä yksilöllisistä avun ja tuen tarpeista. Erityistä huolta on herättänyt kehitysvamma-alan erityisosaamisen säilyvyys, sillä sote-uudistuksen seurauksena nyt kehitysvammaisten erityishuollosta vastaavat erityishuoltopiirit tullaan lakkauttamaan. 

”Emme voi luoda toimivaa ja ihmislähtöistä vammaispalvelujärjestelmää, jos emme kiinnitä huomiotamme siihen, kuinka palvelut soveltuvat vammaisille henkilöille. Erillinen arvio uudistuksen vaikutuksista vammaisten ihmisten asemaan on tarpeen. Erityisosaaminen ja erityispalveluiden saavutettavuus on kyettävä varmistamaan yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa”, Ikonen sanoo.

Ikonen muistuttaa, että mitä lähemmäksi ja konkreettisemmaksi sote-uudistus tulee, sitä suuremmaksi kasvaa ihmisten tiedon tarve ja viestinnän merkitys. Nyt viestintä on ollut vaikeaselkoista ja esimerkiksi monen kehitysvammaisen ihmisen voi olla vaikea seurata, mikä on muuttumassa.  Siksi selkokieliseen viestintään tulee kiinnittää erityistä huomiota.

”Kun palveluita uudistetaan, on varmistettava selkokielisen tiedottaminen ihmisille, joilla on erityistarpeita. Ihmisten on saatava tietoa, mikä omissa palveluissa on muuttumassa, jotta osallisuus toteutuu”, Ikonen painottaa.

Sote-uudistus uhkaa myös viivyttää vammaisten ihmisten palveluiden kannalta tärkeää vammaispalvelulain sekä itsemääräämisoikeutta koskevan lainsäädännön uudistamista, jotka ovat jo aiemmin viivästyneet. Ikosen mukaan vammaisjärjestöt ovat olleet huolissaan siitä, kuinka pahoin sote-uudistuksesta ruuhkautunut sosiaali- ja terveysministeriö kykenee tuomaan vammaisia ihmisiä koskevat lakiesitykset riittävän aikaisin käsittelyyn.

”Vammaisten ihmisten kannalta kaikkein keskeisintä on valtavan hallinnonuudistuksen sijaan palveluiden sisältöä koskevien lakien uudistaminen. Vammaispalvelulain ja itsemääräämisoikeutta koskeva lainsäädäntö eivät saa jäädä hallinnonuudistuksen jalkoihin”, Ikonen päättää.

Tiedote 2.3.2021