Anna-Kaisa Ikosen blogi: Lasten ja nuorten terapiatakuu etenee, mielenterveyden ongelmiin hoitoa kuukaudessa

7.5.2024

Viime viikolla eteni vähän huomiota saanut, mutta erittäin merkittävä uudistus: hallituksen esitys-luonnos lasten ja nuorten terapiatakuusta lähti lausuntokierrokselle. Tiivistetysti esitys tarkoittaa, että alle 23-vuotiaille lapsille ja nuorille on jatkossa tarjottava takuun piiriin kuuluvaa tukea tai hoitoa lähtökohtaisesti kuukauden kuluessa tarpeen toteamisesta. Hyvinvointialueille ollaan ohjaamassa 35 miljoonaa euroa takuun toteuttamiseen ensi vuodesta alkaen. Käyttäjälle apu olisi maksutonta.

Terapiatakuun piiriin kuuluvaa hoitoa ja tukea tarjottaisiin sekä sosiaali- että terveydenhuollossa. Takuun piiriin kuuluisi perusterveydenhuollon lyhytpsykoterapioita ja varsinaista psykoterapiaa lyhempiä psykososiaalisia menetelmiä. Uudistuksen on tarkoitus astua voimaan keväällä 2025.

Tavoitteena on vahvistaa nimenomaan lasten ja nuorten perustasoista tukea. Kaikki tiedämme, että mielenterveyshuolista kärsivän voi olla vaikea jaksaa etsiä apua. Mahdollisimman nopea ja matalan kynnyksen apu on erityisen tärkeää lasten ja nuorten kohdalla, jotta ongelmat eivät ehdi kasvaa entistä vaikeammiksi. Tässä työssä tarvitaan laajalti kaikkien osaamista, myös esimerkiksi järjestöjen ja kolmannen sektorin.

Lasten ja nuorten terapiatakuu on järkevää paitsi heidän itsensä, myös yhteiskunnan kannalta. Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeisiin, ja etenkin työeläkkeelle jääneistä nuorista aikuisista enemmistöllä eläkkeen syy liittyy mielenterveyteen. Yleisimmin syy on masennus. Siksikin mielenterveyden haasteisiin kannattaa tarttua niin aikaisin kuin mahdollista.

Ei ole oikein hukata ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeelle siksi, että ongelmat ehtivät kasautua liian suuriksi tai apua ei saa oikeaan aikaan. Yhteiskuntana se on meille myös täysin järjetöntä. On fiksua sijoittaa mielenterveyspalveluiden parantamiseen ja avun tarjoamiseen.

Lasten ja nuorten pahoinvointi ja mielenterveyden ongelmat ovat aikamme suuria haasteita. Terapiatakuu on erittäin merkittävä uudistus, jota me kokoomuksessa olemme puskeneet tätä eteenpäin vuosikaudet – nyt työ on vihdoin edennyt loppusuoralle.

Lue koko Verkkouutisten blogini täältä!