Anna-Kaisa MTV:n Huomenta Suomessa: 600 ehdotusta kuntien ahdinkoon: "Hirveän paljon ylimääräistä byrokratiaa"

21.2.2024

Valtiovarainministeriö on kerännyt ehdotuksia siitä, miten kuntia voitaisiin kehittää ja saada niiden palveluita sujuvoitettua. Kuntalehden mukaan ehdotuksia on kerätty lähinnä kunnilta ja muilta organisaatioilta. Joitakin kehitysehdotuksia tuli myös kuntalaisilta.

Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että projektin tiimoilta saatiin yli kuusisataa erilaista ehdotusta.

– Siellä on hyvin monenlaista, on pientä ja suurta. Erilaisia arkeen liittyviä asioita. Haemme niistä sellaista vaikuttavaa kokonaisuutta, Ikonen toteaa.

Ikonen toteaa, että kuntien tärkeimmät tehtävät ovat varhaiskasvatus ja perusopetus.

– Tulevaisuudessa tulevat myös työllisyyden hoidon tehtävät. Niiden merkitys kasvaa, kun tehtäviä siirtyy valtiolta. Sitten on maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyvät asiat.

Ikosen mukaan kolmasosa saaduista ehdotuksista liittyi juurikin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tematiikkaan. Paljon oli myös työllisyyden hoitoon, sekä kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyviä ehdotuksia.

– Näistä haetaan sitä, miten asioita voitaisiin tehdä vähän kevyemmin ja sujuvammin – niin kuntalaisten kuin kunnan organisaation kannalta.

Lue lisää ja katso haastattelu täältä: 600 ehdotusta kuntien ahdinkoon: "Hirveän paljon ylimääräistä byrokratiaa"