Arttelin toiminta on turvattava

13.1.2021

Tampereen Tammelassa toimiva Artteli-yhteisö on vaikeuksissa. Arttelin toimintataloa Tampereen Tammelassa ollaan muuttamassa asunnoiksi ja sen on lähdettävä tiloistaan syksyyn mennessä. Myös järjestöavustusten tulevaisuus ja koronatilanteen vaikutus muihin tuloihin varjostavat toimintaa.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen näkee välttämättömäksi, että Arttelin monimuotoiselle toiminnalle löytyy paikka myös tulevaisuudessa.

”Arttelin toiminta on Tampereen seudulle tärkeää. Se on tuonut merkityksellistä työtä tekeviä järjestöjä yhteen ja on kiinteä osa kaupunkimme hyvinvointia tukevaa toimintaa. Toiminnan jatkuvuuden ja kaupunkilaisten kannalta on tärkeää, että toiminta pysyisi lähellä ihmisiä ja heidän arkeaan hyvien kulkuyhteyksien päässä”, Ikonen sanoo.

Artteli on kumppanuusyhdistys, joka edistää erilaisten järjestöjen kumppanuutta Pirkanmaalla ylläpitäen kumppanuustaloa Tampereen Tammelassa. Vanhan kenkätehtaan tiloissa toimiva Artteli tarjoaa ihmisille avoimen kohtaamis- ja toimintapaikan. Artteli haluaa ehkäistä syrjäytymistä, vähentää yksinäisyyttä ja lisätä ihmisten hyvinvointia. Päätehtävä on mahdollistaa sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialan järjestöjen yhteistyö ja toimia alustana yhteiselle kehittämiselle ja vaikuttamistyölle. Jäseninä on 41 sosiaali- ja terveysalan järjestöä, potilasyhdistyksiä sekä harrasteseuroja. 

”Järjestöt ovat merkittävä osa suomalaisen yhteiskunnan tukiverkkoa ja Arttelissa tehdään tärkeää työtä paikallisesti lasten, nuorten, iäkkäiden, perheiden, pitkäaikaissairaiden, päihde- ja mielenterveyskuntoutujien, pitkäaikaistyöttömien ja vammaisten ihmisten parissa. Kyseessä on ainutlaatuinen yhteisö, jonka toiminta perustuu ihmisten haluun auttaa”, Ikonen sanoo.

Artteli toimii vuokralla rakennuksessa, joka ollaan muuttamassa asuintaloksi. Yhdistys etsii itselleen uusia tiloja joko yksityisiltä tai julkisilta toimijoilta.

”Tampereen kaupungin tulee auttaa Arttelia kaikin mahdollisin keinoin. Koronakriisi on lisännyt työttömyyttä, yksinäisyyttä, pidentyneitä hoitojonoja sekä päihde- ja mielenterveysongelmia. Juuri tässä hetkessä on syytä tunnistaa tarve ennaltaehkäiseville matalan kynnyksen palveluille, jotka toimivat lähellä ihmisiä. Järjestöt ansaitsevat asianmukaiset tilat toiminnalleen, lähellä ihmisiä”, Ikonen päättää.

Tiedote 13.1.2021