Hallituksen sopupaketti on myrkkyä Suomen kestävälle uudelleenrakentamiselle

29.4.2021

Marinin hallitus löysi riihineuvotteluissa osapuolten välille sovun ja kehysriihen yksityiskohdista sopimista jatketaan tänään Säätytalolla. Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen mielestä kehysriihen draamankaari päättyi lopulta vasemmistolaisen talouspolitiikan mahdollistamiseen keskustan toimesta.

”Keskustan sankarillinen tulos neuvotteluissa on lisää velkaa, veronkorotuksia ja tempputyöllistämistä. Missä asiassa siis aidosti otettiin voitto Suomen kestävälle uudelleenrakentamiselle? Herää kysymys, että mistä on väännetty viikko, kun lopputulos on lisää velkaa ja työllisyysuudistusten siirto tulevaisuuteen?”, Ikonen kysyy

Tietojen mukaan neuvoteltuun työllisyyspakettiin ei sisälly ansiosidonnaisen muutoksia, euroistamista lukuun ottamatta, tai paikallista sopimista. Menokehykset ylitetään ensi vuonna 900 miljoonalla eurolla ja seuraavana vuonna 500 miljoonalla eurolla. Saatujen tietojen mukaan pakettiin sisältyy myös 150 miljoonan euron veronkorotukset sekä Vihreille vaikea turpeen tukipaketti.

”Vielä hetki sitten uskalsin olla toiveikas sen suhteen, että keskusta olisi viimein herännyt talouden ja työllisyyden ongelmiin sekä julkisen talouden kestämättömään tilaan, mutta sen sijaan neuvottelupaketin tuloksilla heitetään soraa talouskasvun, kestävyyden ja työllisyyden rattaisiin ”, Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan hallituksen pitkäksi venyneet neuvottelut paljastivat hallituksen pahimman heikkouden.

”Kestävästä taloudesta on unohdettu huolehtia. Hallituksen fokus ei ole ollut tarpeellisissa työllisyyttä vahvistavissa uudistuksissa tai elvytyksen ja uudelleenrakennuksen rinnalla tarvittavassa talouden tasapainottamisessa. Päin vastoin. Hallituspuolueet ovat kiirehtineet koronanhoidon rinnalla vain lisää uusia normeja ja hallintoa: oppivelvollisuusiän pidentämistä ja jättimäistä soteuudistusta” Ikonen sanoo. 

”Meillä on päättäjinä vastuu paitsi tästä hetkestä, myös tulevasta. Kuka tahansa osaa ottaa velkaa ja jakaa rahaa, mutta on välttämätöntä huolehtia, että talouden pohja pysyy vakaana. Suomella on käsissään taloudellinen aikapommi: huoltosuhteemme heikkenee merkittävästi, vientimme sakkaa ja työttömyytemme on kasvanut reilusti. Hallituksen velkapolitiikalla näitä ongelmia ei ratkaista”, Ikonen päättää.

Tiedote 29.4.2021