Hallituspuolueiden vaalilupaukset terapiatakuusta edelleen lunastamatta

27.2.2021

Hallituksen vitkuttelu mielenterveyspalveluiden parantamiseksi saa kokoomuksen Anna-Kaisa Ikoselta, Sari Sarkomaalta ja Mia Laiholta tylyn arvion. Kokoomuskolmikko moittii hallituspuolueita terapiatakuuta koskevan lupauksen rikkomisesta. Nykyiset hallituspuolueet lupasivat tukensa kansalaisaloitteelle terapiatakuusta jo ennen eduskuntavaaleja 2019, mutta aloitteen käsittely on pysähtynyt valiokuntaan.

”Hallituskauden puoliväli lähestyy, mutta terapiatakuuta ei näy, eikä kuulu. Kansalaisaloitteen käsittely keskeytettiin hallituspuolueiden äänillä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa jo viime vuoden maaliskuussa. Kokoomuksen toistuneista vaatimuksista huolimatta terapiatakuun käsittelyä ei ole jatkettu. Kansalaisten laajasti kannattama aloite on sysätty syrjään ja lupaukset jätetty lunastamatta. Kokoomus haluaa turvata kaikille suomalaisille mielenterveyspalvelut asuinpaikasta riippumatta, siksi lakimuutos tarvitaan”, edustajat sanovat.

”Me emme saa antaa ihmisten odottaa jopa kuukausia hoitojonoissa, vaan apua on saatava pian. Tähän tarvitsemme muutoksen ja siksi terapiatakuuta on viipymättä vietävä eteenpäin. Mielenterveysongelmat koskettavat ihmisiä iästä ja taustasta riippumatta. Kokoomus on esittänyt vaihtoehtobudjetissaan 35 miljoonaa pysyvää rahoitusta terapiatakuun toteuttamiseksi kaiken ikäisille”, kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Kokoomusedustajien mielestä päätöstä terapiatakuusta ei saa enää lykätä. Koronan myötä mielenterveyspalveluiden tarve on vain kasvanut. Jopa YK on kehottanut maailman valtioita varautumaan mielenterveyskriisiin koronan aikana ja sen jälkeen.

”Vetoan, että hallituspuolueet ottaisivat jalan pois jarrulta. Terapiatakuu on juuri nyt ajankohtainen. Sillä vastattaisiin ihmisten hätään koronakriisin keskellä ja mahdollistettaisiin yhdenvertainen mielenterveyspalveluihin pääsy. Mielenterveyden ongelmat ovat suurin kansansairautemme ja merkittävin työkyvyttömyyseläkkeitä aiheuttava syy, mutta silti sen hoito on täysin aliresursoitu”, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa sanoo.

”Viime aikoina lasten ja nuorten kasvanut pahoinvointi on ollut paljon esillä. Tosiasia on, että monet lapset ja nuoret tarvitsevat kipeästi vaikuttavia mielenterveyspalveluita, joita he eivät tällä hetkellä saa. Perustason mielenterveyspalveluihin pääsy tulee turvata terapiatakuulla. Näin lapset ja nuoret saavat hoidon, joka heille kuuluu”, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho.

Eduskunta saa pian käsiteltäväkseen myös kansalaisaloitteen psykoterapiakoulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi. Aloite keräsi eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 allekirjoitusta tammikuussa. Aloitteen tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta koulutukseen hakeutumisessa.

”Ammattitaitoisten psykoterapeuttien määrän lisääminen on yksi tärkeä tekijä palveluiden saatavuuden varmistamiseksi. Panostukset koulutukseen lisäävät psykoterapeuttien määrää vasta viiveellä. Sitä suuremmalla syyllä terapiatakuun käsittelyä on jatkettava ja samalla selvitettävä tarpeet riittävän henkilöstön turvaamiseksi. Nyt on hallituspuolueiden aika osoittaa tahtotilansa Terapiatakuun osalta ja lunastaa vaaleissa antamansa lupaukset suomalaisille”, edustajat sanovat.

Tiedote 27.2.2021