Kokoomuksen Ikonen: Coxan ja Sydänsairaalan jatko ei saa jäädä auki - sote-uudistukseen otettava aikalisä

22.5.2021

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen vaatii hallitusta ottamaan sote-uudistuksessa aikalisän. Ei riitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta korjaa vain välttämättömät kohdat, vaan tarpeellisten muutosten tekeminen vaatii hallitukselta vähintään täydentävää esitystä, uutta lainvalmistelua ja lausuntojen pyytämistä - eli aikaa ja valmiutta muutoksiin.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon myötä hallituksella ei ole enää mahdollisuutta piiloutua perustuslain taakse, vaan valintoja ohjannut ”sotesosialismi” tulee näkyväksi.

”Perustuslakivaliokunnan lausunto paljasti sen, että hallitus on tehnyt ideologisia valintoja, jotka eivät ole olleet perustuslain kannalta välttämättömiä, vaikka niitä on sellaisiksi väitetty”, sanoo Ikonen.

Esimerkiksi virkalääkärivaatimus, riittävän oman tuotannon laaja vaade ja se, että julkisyhtiöt, kuten Coxa ja Sydänsairaala, on hallituksen esityksessä luokiteltu ulkoisiksi palveluntuottajiksi, ovat olleet tällaisia valintoja. 

”Onneksi uuden lausunnon valossa korjaukset voidaan tehdä, mutta se ei yhtiöiden osalta hoidu valiokunnassa vaan se vaatii täydentävää esitystä eli ministeriön valmistelua. Niin tärkeä ja toivottu kuin perustuslakivaliokunnan kanta olikin, se ei vielä yksin riitä ratkaisuksi. Ilman uutta hallituksen esitystä lakipaketti on edelleen kuolinisku Coxan ja Sydänsairaalan nykyisen toiminnan jatkolle”, sanoo Ikonen.

Jos perustuslakivaliokunnan esittämät välttämättömät muutokset lakipakettiin ovatkin tehtävissä eduskunnassa, julkisyhtiöiden asema ei lukeutunut näihin perustuslakivaliokunnan edellyttämiin välttämättömiin muutoksiin. Se tuotiin esiin mahdollisuutena, joka vaatisi valtioneuvoston laajan valmistelun sisältäen EU-oikeudellisten kysymysten tarkastelun. Ei riitä, että asiasta käynnistetään pääministeri Marinin twitterissä kertomalla tavalla pelkkä jatkovalmistelu ja sote viedään silti läpi, vaan asia on ratkaistava samassa yhteydessä kuin koko uudistus.

”Tämä taas uhkaisi uudistuksen tiukkaa aikataulua. Se on vähintä, mitä tulisi tehdä, mutta onko hallitus valmis ottamaan aikalisän? Jos ja toivottavasti kun Coxan ja Sydänsairaalan jatko on tärkeää, hallituksen on oltava valmiita tinkimään kireästä aikataulustaan. On pöyristyttävää, jos hallitus ei niin tekisi”, jatkaa Ikonen.

Ikonen kiinnittää huomiota myös siihen, ettei uudistusta pidä arvioida vain perustuslakivaliokunnan lausuntoa vasten, vaan arvioinnissa on otettava huomioon myös sadat eri tahojen kriittiset lausunnot. Niitäkään ei pidä ohittaa kiireisellä runnomisella. Lakipaketti vaatisi laajan korjaussarjan.

”Vaikka perustuslakivaliokunnan esittämät merkittävät muutokset eivät estä uudistuksen toteutusta, ei se silti muuta huonoa uudistusta paremmaksi. Uudistuksessa on edelleen samat vakavat valuviat: se ei tuo apua hoitoonpääsyyn eikä rahojen riittämiseen ja se romuttaa kaupunkien investointikyvyn. Siksi sitä ei tule toteuttaa”, sanoo Ikonen.

Tiedote 22.5.2021