Kokoomuksen Ikonen: Hallituksen sote-malli ei vastaa uudistuksen tavoitteisiin

1.6.2021

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen mukaan hallituksen sote-malli ei vastaa uudistukselle asetettuihin tavoitteisiin. Ikosen mukaan uudistus ei nopeuta ihmisten hoitoon pääsyä eikä se hillitse sote-kustannusten nopeaa kasvua.

”Päinvastoin. Palveluiden laatu ja saatavuus ovat heikentymässä ja kustannukset räjähtämässä käsiin, jos hallituksen malli runnotaan kesäkuussa läpi eduskunnasta. Sote-uudistus jättää tuhannet suomalaiset — eläkeläiset, työttömät, lapsiperheet ja pitkäaikaissairaat — jonoihin ja vaille tarvitsemaansa hoitoa”, Ikonen sanoo.

”Hallituksen esityksessä rajoitetaan julkishallintouskovaisesti mahdollisuuksia hankkia palveluita yksityiseltä, kolmannelta sektorilta jopa julkisomisteisilta sote-yhtiöiltä. Nämä rajoitukset osuvat suoraan hoitoon pääsyyn, palvelun laatuun ja kustannusvaikuttavuuteen. Se mitä rajauksella saavutetaan ovat poliittiset päämäärät — eivät kansanterveydelliset tavoitteet”, Ikonen sanoo.

Ikosen mukaan palveluita tarvitseva ihminen ei ole kiinnostunut organisaatiomuodosta tai siitä, tuottaako palvelun julkinen, yksityinen vai kolmas sektori.

”Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, onko palveluja tarjolla ja onko ne tuotettu laadukkaasti. Hallituksen hallintolähtöisen maakuntauudistuksen sijaan me kokoomuksessa olisimme lähteneet liikkeelle asiakkaiden ja potilaiden tarpeista”, Ikonen sanoo.

”Heikkenevistä palveluista huolimatta hallituksen sote-mallin seurauksena menot kasvaisivat voimakkaasti. Uudistus syventäisi julkisen talouden kestävyysvajetta entisestään. Perintö tuleville sukupolville olisi siis heikentyvät palvelut ja kasvava velka- ja verorasitus. Tätäkö hallitus todella haluaa? Tätäkö on sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus?” Ikonen kysyy.

Tiedote 1.6.2021

Kuva: Kuvakaappaus eduskunnan täysistunnon lähetyksestä.