Kokoomuksen Ikonen ja Marttinen: Maakuntavero leikkaisi yhä suuremman osan suomalaisten palkasta

15.5.2021

Sote-uudistukseen kytkeytyvä maakuntavero on aiheuttanut kitkaa hallituspuolueiden välillä ja maakuntaveron käyttöönottamisesta on syntynyt julkista kiistaa hallituspuolueiden kesken. Kokoomuksen kansanedustajat Anna-Kaisa Ikonen sekä Matias Marttinen pitävät hallituksen puheita maakuntaveron käyttöönottamisesta vastuuttomina. 

”Vihreiden mukaan hallitus on jo päättänyt maakuntaveron käyttöönottamisesta ja keskusta runnoo koronan varjossa sote-uudistusta sen lukuisista puutteista huolimatta. On täysin kestämätöntä, että maakuntaverokomitean murskaavasta analyysista huolimatta tätä työn verotusta kasvattavaa ja palveluiden yhdenvertaisuutta heikentävää verotasoa edelleen suunnitellaan. Missä on hallituksen tiedolla johtaminen?”, Ikonen kysyy.

Ikonen ja Marttinen olivat maakuntaveron käyttöönottoa selvittäneen parlamentaarisen komitean jäseniä ja he pitävät siinä esitettyä kritiikkiä yksiselitteisenä.

”Komitea torjui selvin sanoin maakuntaveron hyvinvointialueiden rahoituksessa. On veronmaksajien kannalta väärin, jos maakuntaverolla mahdollistetaan holtiton rahankäyttö ja hallintobyrokratian paisuminen entisestään. Maakuntavero johtaa työn verotuksen kiristymiseen, kun Suomen tavoitteena pitää olla päinvastoin sen keventäminen”, Marttinen sanoo.

Kokoomusedustajat ihmettelevät, mikä virka parlamentaarisella selvitystyöllä lopulta oli, sillä hallitus vaikuttaa päättäneen maakuntaveron käyttöönottamisesta laajasta kritiikistä huolimatta. 

”On käsittämätöntä, että monipuolisesti ja asiantuntevasti maakuntaveroa käsitelleen ja sen käyttöönottamisen torjuneen komitean johtopäätökset sivuutetaan täysin. Onko kyse ideologiasta vai miksi hallitus haluaa heikentää palveluiden yhdenvertaisuutta ja kasvattaa jo entisestään kireää työn verotusta? Komiteakin toteaa, että kireä työn verotus on suurin ongelma verojärjestelmässämme.” Ikonen ja Marttinen toteavat.

”Suomi ei kasva uusilla verotuksen tasoilla, eikä sote-uudistuksen valtavia puutteita voida korjata sillä, että otamme jatkuvasti enemmän tavallisten palkansaajien taskuista. Hallituksen on aika haudata haaveet maakuntaverosta ja tehdä poliittisia päätöksiä tiedolla – ei mututuntumalla”, Ikonen ja Marttinen päättävät. 

Tiedote  15.5.2021