Kokoomuksen Ikoselta kirjallinen kysymys yrittäjien koronatuista – useat yksinyrittäjät ovat ajautuneet väliinputoajiksi

6.11.2020

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yksinyrittäjien tukemisesta koronakriisistä selviämiseksi. Ikosen mukaan tilanne on vakava, sillä useat yksinyrittäjät ovat ajautuneet tukijärjestelmässä väliinputoajiksi, eikä järjestelmä ole tunnistanut riittävällä tavalla yrittäjien erilaisia tarpeita tai yrittäjyyden monimuotoisuutta.

”Poikkeuksellisen ajanjakson synnyttämä epävarmuus ja tulevaisuuden vaikea ennustettavuus ovat olleet myrkkyä liiketoiminnalle. On kohtuutonta, että lukuisat yrittäjät ovat joutuneet tilanteeseen, jossa apua on vaikea saada, koska yhteiskuntamme tukijärjestelmät eivät tunnista muuttuneen työelämämme toimintamuotoja. Tässä ahdingossa kamppailee Suomessa lukuisia yrittäjiä, jotka kokevat järjestelmän erittäin epäreiluna”, Ikonen sanoo.

Ikonen kiinnittää huomiota esimerkiksi yksinyrittäjien tilanteeseen. Suomessa koronasta kärsineille yksinyrittäjille on syksyyn asti ollut tarjolla yksinyrittäjätuki, joka oli 2000 euron kertasumma. Tuen saamisen ehtona oli, että yksinyrittäjän tuli voida osoittaa liikevaihtonsa laskeneen vähintään 30 prosenttia kriisin seurauksena ja että yritystoiminta on ollut kannattavaa ennen kriisiä. Lisäksi tämä tuki oli tarkoitettu yritystoiminnasta aiheutuviin menoihin, ei yrittäjän toimeentuloon. 

”Oli hyvä, että yksinyrittäjille oli oma tukimuotonsa, mutta se, että tukea jäi paljon käyttämättä, kertoo kohtaannon ongelmista. On monia yksinyrittäjiä, joille 2000 euron yksinyrittäjätuki ei ole ollut missään suhteessa isoon liikevaihtoon ja sen romahtamiseen, mutta toisaalta esimerkiksi toiminimi yritysmuotona tai työllistäminen alihankintana vaikeuttivat pääsyä muiden tukien piiriin”, Ikonen toteaa. 

Ikonen kertoo, että hän on saanut valtavan määrän yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka ovat jääneet tukijärjestelmässä väliinputoajiksi. 

”Kannan vakavaa huolta siitä, että saamieni yhteydenottojen perusteella tukimuotojen väliin on eri syistä jäänyt paljon väliinputoajia. Yritysten, myös yksin- ja pienyrittäjien, tilanteiden moninaisuus tulisi kyetä huomioimaan paremmin, jotta terveet yritykset saadaan autettua pahimman yli. Edessä on yhä vaikeita kuukausia”, hän jatkaa.

Tukien arvioinnin ohella Ikonen haastaa hallitusta myös muihin keinoihin yritysten toiminnan ja yksinyrittäjien työllistämisen helpottamiseksi. Esimerkiksi Pirkanmaalla on virinnyt kiinnostusta yritysten toimimiselle eräänlaisena työnantajakonsortiona, joka jakaa työntekijän palkkaamisesta aiheutuneet kustannukset kahden tai useamman yrittäjän yhteistyönä ilman palkkatukea. Ikonen kysyykin hallitukselta, olisiko nykyisessä tilanteessa mahdollista edistää vaikka kokeilunakin työpaikkojen syntymistä pienyrityksiin siten, että yrittäjät, joilla ei ole yksin tarjota kuin osaviikkoista työtä, voisivat yhteisesti työllistää henkilön kokopäiväisesti.

Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitukselta konkreettisia toimenpiteitä yritysten tukemiseksi koronakriisin jatkuessa.