Kokoomuksen Laiho ja Ikonen: hallituksen SOTE100-lakipaketti huonontaa tiedon kulkua eikä huomioi yliopistosairaaloiden asemaa

4.5.2021

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) ja Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ihmettelevät SOTE100-lakipaketin puutteita. Lakipaketissa on myös sisällöllisiä muutoksia, joilla on merkittäviä vaikutuksia potilaiden hoidolle ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten työhön. Edustajat vastustavat terveydenhuollon yhteistä potilastietorekisteriä koskevan lakipykälän 9 §:n kumoamista SOTE100 -lainsäädäntökokonaisuuden yhteydessä.

Poistettavassa pykälässä säädetään sairaanhoitopiirien julkisen terveydenhuollon tuottajien yhteisestä potilasrekisteristä eli potilastietojen saumattomasta siirrosta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Edustajien mukaan hallituksen esittämällä uudistuksella viedään terveydenhuoltoa kymmenen vuotta taaksepäin.

”Yhteisrekisterilain kumoamista on sanottu vain tekniseksi muutokseksi, vaikka todellisuudessa se vaikuttaa HUS:n alueella merkittävästi potilastietojen saatavuuteen, hoitajien ja lääkärien työtekoon sekä potilasturvallisuuteen. Tässä otetaan loikka menneisyyteen, jos nykyisenkaltainen yhteisrekisteri poistetaan Uudeltamaalta. Tämän jälkeen Uudellamaalla olisi kuusi eri rekisterinpitäjää. Tämä hankaloittaisi merkittävästi sujuvaa potilaiden hoitoa ja vaarantaisi jopa potilasturvallisuutta”, huomauttaa Laiho.

”Näin digitalisaation aikana hoitajien työaikaa voisi käyttää järkevämminkin kuin lupalappujen keräämiseen. Uudenmaan alueen potilaat joutuvat myös eriarvoiseen asemaan käytettävissä olevien tietojen suhteen kuin muualla Suomessa asuvat”, Laiho jatkaa.

Edustajat ihmettelevät miksi hallitus on päätynyt purkamaan Uudellamaalla yhteisrekisterin, vaikka sekä EU:n yleinen tietosuoja-asetus mahdollistaa yhteisrekisterinpitäjyyden useamman rekisterinpitäjän välillä eikä sille ole myöskään nähty estettä tietosuojan näkökulmasta Suomessa.

Useassa lausunnossa, kuten HUS, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunki, Suomen Lääkäriliitto, katsotaan ettei yhteistä potilasrekisteriä tulisi kumota. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei pidä hallituksen ratkaisua täysin ongelmattomana ja painottaa, että riittäviin mahdollisuuksiin käyttää asiakas- ja potilastietoa Uudenmaan alueella tulee kiinnittää erityistä huomiota jatkossa.

"Sen sijaan, että laista etsitään esteitä yhteisrekisterille, pitäisi ennemminkin hakea ratkaisuja tiedon integraation parantamiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat vielä liian kaukana toisistaan, jotta saatavilla oleva tieto on laadukasta ja on käytettävissä tiedolla johtamiseen”, huomauttaa kokoomuksen varapuheenjohtaja Ikonen.

Kokoomusedustajat kantavat lisäksi huolta, että tästäkin hallituksen sote-esityksestä puuttuvat säädökset ja ratkaisut siitä, miten yliopistotasoinen sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus järjestetään ja rahoitetaan. Edustajat vaativat, että yliopistosairaaloiden asema täytyy määritellä laissa ja tehtävän mukainen rahoitus tulee turvata, ettei tilanne johda erikoisosaamista vaativan hoidon, korkeatasoisen koulutuksen ja tutkimuksen heikentymiseen.

Sekä tietojen integraatio Uudellamaalla että yliopistosairaaloiden aseman huomioiminen lainsäädännössä ovat välttämättömiä korjata ja tarkentaa lainsäädännössä. Ne ovat myös niin merkittäviä asioita ihmisten yhdenvertaisen hoidon, oikeuksien ja koko sote-uudistuksen kannalta, että nämä on määriteltävä laissa sote-lakipaketin yhteydessä, Laiho ja Ikonen päättävät.

Tiedote 4.5.2021