Kokoomusedustajat: Sote-uudistus heikentäisi kaupunkien taloudellista asemaa ja investointikykyä — ”Kaupungeissa on jatkossakin tarvetta niin homekoulujen kunnostamiselle kuin esimerkiksi uuden ratikkareitin rakentamiselle”

5.5.2021

Kokoomuksen hallintovaliokunnan edustajat Mari-Leena Talvitie, Anna-Kaisa Ikonen ja Ben Zyskowicz kritisoivat Marinin hallituksen sote-uudistusesitystä kaupunkien taloudellisen aseman ja investointikyvyn heikentämisestä.

”Marinin hallituksen sote-uudistus heikentäisi merkittävästi kasvavien kaupunkien taloudellista asemaa ja investointikykyä. Se leikkaisi kaupunkien rahoitusta ja muuttaisi rahoituksen rakennetta. Kaupunkien tulot puolitettaisiin, mutta velat jäisivät maksettavaksi kaupungeille. Tämä johtaisi siihen, että kaupunkien kyky investoida heikentyisi olennaisesti”, Mari-Leena Talvitie sanoo.

”Kaupunkien tarve investoida ei uudistuksen myötä kuitenkaan vähenisi. Käytännössä heikentynyt investointikyky johtaisi vaikeisiin valintoihin erilaisten ihmisille tärkeiden palveluiden välillä. Kaupungeissa on jatkossakin tarvetta niin homekoulujen kunnostamiselle kuin esimerkiksi uuden ratikkareitin rakentamiselle – ei näitä saa vaarantaa tai asettaa vastakkain. Tätä kokoomus ei voi hyväksyä”, Anna-Kaisa Ikonen jatkaa.

Kokoomusedustajat jättivät hallintovaliokunnan sote-uudistusta koskevaan lausuntoon eriävän mielipiteen tiistaina 27.4. Eriävässä mielipiteessään kokoomusedustajat kritisoivat kaupunkien rahoitusaseman heikentämisen lisäksi muun muassa uudistuksen kunnallista itsehallintoa kaventavaa sekä sote- ja pelastustoimen palvelujen rahoitusta heikentävää vaikutusta.

”Uudistus kaventaisi merkittävällä tavalla suomalaisia hyvin läpi vuosikymmenten palvellutta ja perustuslaissa turvattua kunnallista itsehallintoa. Se myös vaarantaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen rahoituksen sekä sopimuspalokuntien aseman. Kummallista esityksen tavoitteiden näkökulmasta on, ettei Marinin hallituksen soteuudistusesityksessä ole mitään, millä nopeutettaisiin ihmisten pääsyä vastaanotolle tai parannettaisiin palveluiden laatua. Näiden kai kuitenkin tulisi olla soteuudistuksen tekemisen keskeisin motiivi. Sen sijaan asukasluvultaan eurooppalaista suurkaupunkia vastaavaan Suomeen ollaan perustamassa jo kolmatta hallinnon tasoa”, Ben Zyskowicz sanoo.

Eriävässä mielipiteessään kokoomusedustajat kertovat olevansa myös pettyneitä hallintovaliokunnan enemmistön haluun kiirehtiä lausunnon antamista ennen perustuslakivaliokunnan sote-uudistusesitystä koskevan lausunnon valmistumista. Kokoomuksen hallintovaliokuntaryhmä esitti hallintovaliokunnassa, että lausunto olisi annettu vasta perustuslakivaliokunnan lausunnon valmistumisen jälkeen. Kokoomusedustajien mukaan lausunnon odottaminen olisi ollut perusteltua useiden hallintovaliokunnan alaan kuuluvien kysymysten kannalta.

”Kokoomus on pettynyt hallintovaliokunnan enemmistöön päätökseen antaa valiokunnan lausunto hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveysvaliokunnalle jo ennen perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Kokoomus näkee ja esitti valiokunnassa, että muun muassa Uudenmaan erillisratkaisuun, rahoitusmalliin, hyvinvointialueen omaan tuotantoon ja kunnallisen itsehallinnon rajaamiseen liittyvien valtiosääntöoikeudellisten kysymysten ja kytkentöjen perusteella perustuslakivaliokunnan lausuntoon sisältyvien kannanottojen odottaminen ennen lausumista olisi ollut perusteltua. Asian kiirehtimiselle on laadukkaan lainsäädäntötyön periaate huomioiden vaikea nähdä asiallisia perusteita”, Mari-Leena Talvitie sanoo.

”Surullista on myös se, että hallituspuolueet äänestivät valiokunnassa kumoon myös esityksemme tärkeää työtä tekevien sidosyksiköiden kuten tekonivelsairaala Coxan ja maailman parhaiden erikoistuneiden sairaaloiden listalle päässeen Sydänsairaalan nykytoiminnan jatkon turvaamisesta. On vaikea ymmärtää, miksi hallitus haluaa mennä ideologia edellä ja rikkoa nykyiset hyvin toimivat käytännöt”, Anna-Kaisa Ikonen jatkaa.

Kokoomusedustajat muistuttavat, että Marinin hallituksen sote-uudistusesitykselle on olemassa myös vaihtoehtoja.

”Kokoomuksen vaihtoehdossa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen toteutettaisiin nykyiseltä kuntapohjalta tavalla, jolla ihmiset pääsisivät nopeasti hoitoon. Samalla turvattaisiin kunnallinen itsehallinto, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen rahoitus sekä kuntien toiminta- ja investointikyky. Sen sijaan Marinin hallituksen soteuudistus ei paranna sote-palveluiden saatavuutta ja samalla se kaventaa kunnallista itsehallintoa, vaarantaa sote- ja pelastustoimen palveluja rahoitusleikkauksin ja heikentää kuntien toiminta- ja investointikykyä. Valitettavasti uudistus tulee johtamaan uuteen verotasoon eli maakuntaveroon ja kokonaisveroasteen nousuun. Tarvitsemme uudistuksen, mutta emme uutta hallintoa vaan oikea-aikaisia, laadukkaita palveluita ihmisille”, kokoomusedustajat päättävät.

Tiedote 5.5.2021