Kuntalaisuuden määrittely tarvitsee täysin uutta ajattelua - Katseet monipaikkaisuuteen

30.9.2020

Kansanedustaja, Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen kääntää voimakkaasti huomion monipaikkaisuuteen.

– Puhun mieluummin termillä monipaikkaisuus ja näen sen luontevana osana monien elämää tulevaisuudessa. Sille tulee luoda mahdollisuuksia niin työskentelymahdollisuuksien, joustavan palveluiden käytön, asioinnin, osallistumisen ynnä muiden elämän realiteettien kautta. Sen sijaan, jos kaksoiskuntalaisuuteen liitetään verotusoikeus, äänestys ja vaalikelpoisuus kaksissa tai useammissa kuntavaaleissa, se muuttuu vaikeaksi, jopa perustuslakikysymykseksi, Ikonen pohtii.

Ikonen taustoittaa, että elämän monipaikkaisuus eli se, että elämä jakautuu useammalle kuin yhdelle paikkakunnalle, on arkea monelle meistä. Ihmiselle voi tulla kytköksiä kahdelle tai useammalle paikkakunnalle niin etätyöntekijänä, kausityöntekijänä, opiskelijana, mökkiläisenä, kakkosasunnon omistajana tai esimerkiksi lapsen vanhempien asuessa eri paikkakunnilla.

– Itsekin elän kolmen paikkakunnan elämää: kaupungin ja maaseudun välillä ja koti- ja työpaikkakuntien välillä. Tällaiselle monipaikkaiselle elämälle on luotava mahdollisuuksia. Korona-aika on avannut sille ovia, mutta työjärjestelyin ja joustavin osallistumis- ja asiointimahdollisuuksin sitä voisi edelleen tukea, hän miettii.

Ikosen mielestä esimerkiksi valtion alueellistamispolitiikkaa on uudistettava tarttumalla monipaikkaisuuden mahdollisuuksiin.

– Teimme kaksi vuotta sitten Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan kanssa selvitystyön valtion alueellistamispolitiikan uudistamisesta ja esitimme virastojen siirtelyn sijaan töiden organisointia nykyistä laajemmin monipaikkaisesti tai paikkariippumattomasti. Tällä voisi olla sekä elämänlaadullisia vaikutuksia että harvaan asuttua aluetta elävöittäviä ja töitä alueella säilyttäviä vaikutuksia. Kaikkien ei tarvitse muuttaa työn perässä kaupunkiin. Pirkanmaallakin tätä voisi edistää, mutta on hyvä huomata, että ihmisten monipaikkaisuus levittäytyy monesti yhtä maakuntaa laajemmalle, Ikonen herättelee.

Radio Sunin tekemä juttu löytyy täältä: https://radiosun.fi/2020/09/29/kuntalaisuuden-maarittely-tarvitsee-taysin-uutta-ajattelua/