Lasten ja nuorten terapiatakuu etenee – aikuisten tärkein tehtävä on silti ehkäistä ongelmia joka päivä

4.6.2024

Eilen istuimme aluevaltuuston kanssa lähes kahdeksan tuntia. Hyvinvointialueen asiatkin olivat painavia. Talouden sijaan teen noston lasten ja nuorten mielenterveydestä, josta kävimme pitkän hyvän keskustelun.

Vaikka suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, pahoinvointi ja mielenterveyden ongelmat ovat kasvaneet. On olennaista varmistaa, että palvelut toimivat silloin, kun niitä tarvitaan. Kriittisiä ovat mm. nuorisopsykiatria, lastensuojelun sijaishuolto ja muut raskaat palvelut, joita tarvitaan, kun ongelmat ovat jo syviä. Niissä on lasten ja nuorten näkökulmasta erityisen tärkeää kiinnittää huomiota hoito- ja ihmissuhteiden jatkuvuuteen, koska se luo parhaat edellytykset onnistumiseen.

Palveluihin pitää myös päästä. Maan hallituksessa olemme tarttuneet tähän haasteeseen ja hallituksen esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi on nyt keväällä ollut lausunnoilla. Sen toimeenpano hyvinvointialueilla on tärkeää, jotta oikea-aikainen hoitoonpääsy saadaan turvattua.

Mutta silloinkin ongelmiin ollaan puuttumassa jälkijättöisesti. On välttämätöntä, että saamme käännettyä katsetta juurisyihin eli siihen, mistä mielenterveyden haasteet ajassamme kumpuavat, sekä varhaisempaan tukeen – niihin ensi hetkiin, kun huolenaiheita alkaa ilmaantua. Tarvitaan myös matalan kynnyksen keskusteluapua ja nuorille luontaisia chat-palveluita. On olennaista, että hyvinvointialueet tekevät tässä yhteistyötä järjestöjen ja seurakuntien kanssa, jotka näitä palveluja tarjoavat. Yhteistyö on kriittisen tärkeää myös suhteessa kuntiin, koska kunnat kohtaavat lapset ja nuoret joka päivä päiväkotien ja koulujen arjessa ja on huolehdittava, että neuvolat, oppilashuolto ja kouluterveys nivoutuvat näihin tukemaan moniammatillisesti lasten ja nuorten hyvinvointia. Huomio on kiinnitettävä myös koko perheen tukemiseen.

Vaikka hyvinvointiyhteiskuntamme kantaa meitä palveluillaan, se ei silti voi koskaan korvata sitä, miten me olemme ihmisiä toisillemme. Nuoret tarvitsevat elämäänsä myös virallisten palveluiden ulkopuolella arjessaan turvallisia aikuisia, joiden puoleen voi kääntyä; jotka tukevat, kannustavat ja näkevät nuorten vahvuudet. Sellainen turvallinen aikuinen voi olla kuka tahansa meistä.