Lisää kilpailua julkisiin hankintoihin – yhteistyö kustannusten hillitsemiseksi laajenee

24.1.2024

Julkinen sektori käyttää hankintoihin vuosittain lähes 50 miljardia euroa. Valtiovarainministeriö on asettanut uudistetun Hankinta-Suomi-ohjelman ratkomaan julkisissa hankinnoissa tunnistettuja haasteita ja tehostamaan julkista taloutta. Tavoitteena on lisätä kilpailua, vahvistaa hankintaosaamista ja hyödyntää hankintadataa nykyistä tehokkaammin.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa tavoitellaan merkittäviä kustannussäästöjä julkisia hankintoja tehostamalla. Hankinta-Suomi-ohjelma tarttuu julkisissa hankinnoissa tunnistettuihin haasteisiin valtiovarainministeriön, Suomen Kuntaliiton, Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Yrittäjien sekä Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n yhteistyössä.

Hankinta-Suomi-ohjelman ensimmäisessä vaiheessa, vuosina 2019–2023, rakennettiin laaja hankinta-ammattilaisten muutosverkosto ja tehtiin mittavia määriä toimenpiteitä, joilla edistetään kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteita. Ohjelman uusi toimikausi on vuodet 2024–2027.

”Uudella ohjelmakaudella vakiinnutetaan tuloksellinen julkisten hankintojen kehittämistyö ja tehdään uudistuksia, joilla edistetään julkisten hankintojen kustannustehokkuutta, innovatiivisuutta, vaikuttavuutta, laatua ja tuottavuuden kasvua hallitusohjelman ja kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden mukaisesti”, sanoo kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.

Lue lisää: Lisää kilpailua julkisiin hankintoihin – yhteistyö kustannusten hillitsemiseksi laajenee