Blogi: Normeja purkamalla parempaa arkea ja vahvempaa taloutta

5.7.2023

Ihmisten oikeus peruspalveluihin on turvattava. Mutta palveluiden tarjoamiseksi ja varmistamiseksi on myös järkevää kokeilla uusia ajatuksia ja keinoja. Siksi turhat normit on aika purkaa.

Hallintoa, kuntia tai kaupunkeja ei ole keksitty pysymään paikallaan, vaan kehittymään ja kehittämään hyvän arjen pohjaa. Meidän on rohkeasti mietittävä, millaisin keinoin ihmisiä ja yrityksiä palvellaan yhä paremmin, mitä tarvitsemme lisää ja mistä voimme luopua, jotta kokonaisuus vahvistuu ja sujuvoituu. Normeille on tärkeä paikkansa, mutta niiden pitää varmistaa asioita, ei estää kehitystä ja notkeutta.

Suomalaiset ansaitsevat toimivan ja tehokkaan arjen – sekä järkeä ja tilannetajua kankeiden määräysten sijaan. Siksi tämä hallitus aikoo vahvistaa kuntien toimintaedellytyksiä jatkamalla normien purkamista nykyisestä kuntien tehtäväkentästä.

Käynnistämme tällä hallituskaudella normituksen keventämisohjelman ja kytkemme siihen soveltavin osin kuntia ohjaavan sektorilainsäädännön. Kunta- ja aluekohtaista sääntelyn keventämistä kannattaa kokeilla, sillä siten voimme vahvistaa mahdollisuuksia, palvella ihmisiä aiempaa paremmin ja löytää uusia, hyviä toimintamalleja. Kuulostaa puisevan kuivalta hallintojargonilta, mutta on tärkeää: meidän kaikkien koti on kunnassa.

Meidän on varmistettava, että kunnat pystyvät aidosti vastaamaan perustehtävistään. Vahvan Suomen tulevaisuuden rakentaminen vaati kuntien, kaupunkien ja alueiden erityispiirteet huomioivaa politiikkaa. Kaikkia kuntia ja alueita on turha sulloa samaan muottiin, vaan erilaisuus kannattaa hyödyntää koko Suomen voimavarana. Eiväthän ihmisetkään ole samanlaisia, vaan hyvässä joukkueessa tarvitaan monenlaista osaamista. Sama logiikka toimii myös Suomen mittakaavassa.

Lisäksi tarvitaan myös kokonaisuuden ajattelemista. Maaseutu ja saaristo turvaavat Suomen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Suuret kaupungit ja kaupunkiseudut puolestaan ovat kasvun ja kansainvälisyyden vetureita. Niissä syntyy merkittävä osa Suomen bruttokansantuotteesta ja ne ratkovat valtion rinnalla omalta osaltaan ilmastonmuutoksen kaltaisia haasteita.

Suomen talous ja tulevaisuus vaativat vahvoja tekoja kaikilla elämän osa-alueilla, ja globaalit liikkeet vaikuttavat myös Suomeen mitä yllätyksellisemmillä tavoilla. Uskon vahvasti, että nyt kannattaa tehdä yhteistyötä ja luoda parhaat, eri alueille sopivat työkalut niiden vahvuuksien kehittämiseksi. Näin voimme rakentaa koko Suomen menestystä ja kestokykyä parhaalla tavalla.

Hallitus aikoo vahvistaa kaupunkien elinvoimaa ja valtakunnallisten haasteiden ratkaisua suurimpien kaupunkien kanssa solmittavalla strategisella yhteistyöallianssilla. Jatkamme myös maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksia nykyisten MAL-kaupunkiseutujen kanssa ja teemme yhteistyötä kansainvälisten investointien houkuttelemiseksi vahvistamalla innovaatioekosysteemisopimusten täytäntöönpanoa laajemman kaupunkien joukon kanssa.

Toisaalta varmistamme maaseudun elinvoimaisuutta ja huoltovarmuutta esimerkiksi käynnistämällä Pohjoisen ohjelman ja jatkamalla Itäisen Suomen kehittämisvisiota sekä edistämällä Länsi- ja Etelä-Suomen määrätietoista kehittämistä ja suorien investointien syntymistä eri alueille. Toteutamme myös merkittävän investointipaketin, johon kuuluu esimerkiksi vahvoja sijoituksia rataverkostoon.