On aika tehdä tulevaisuustekoja - olen ehdolla Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi

24.8.2020

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Kokoomus on ihmistä varten

Kokoomus luonnehtii itseään porvarilliseksi yleispuolueeksi, jonka toiminnan lähtökohtia ovat sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus sekä välittäminen. Kannattajia löytyy laajasti eri ammattiryhmistä ja ikäluokista. Nimensä mukaisesti puolue kokoaa ihmisiä yhteen, taustasta ja asuinpaikasta riippumatta. Tämä on hyvä perusta kansanliikkeellemme.

Siinä missä olemme hallitusvastuussa tottuneet viemään uudistuksia rohkeasti ja vastuullisesti eteenpäin, oppositioaika vaatii kuitenkin uutta asentoa tekemiseen. Toimeenpanovastuun sijaan oppositiolla on valtaa vaikuttaa keskustelun suuntaan. Se valta on otettava. Oppositioaika on hyödynnettävä ajanjaksona, jolloin terävöitämme viestejämme, kehitämme puolueemme toimintaa ja vahvistamme imagoamme. Ennen kaikkea nyt on hetki tehdä työtä vahvemmin omista arvolähtökohdistamme.

Uudistuminen ei ole aina kivutonta. Se vaatii omien vahvuusalueiden tunnistamisen lisäksi myös omien heikkouksien identifioimista. Kasvu ja kehitys eivät kovin usein tapahdu omalla mukavuusalueella. Meidänkin on rohkeasti astuttava epämukavuusalueelle, jotta voimme puhutella ihmisiä vilpittömämmin.

Työ on tehtävä itse. Meidän ei pidä antaa määritellä linjojamme ulkoa. Vaikka julkisuus usein pyrkii määrittelemään meitä muihin puolueisiin peilaten, meidän on itse vedettävä linjamme vaikeisiinkin kysymyksiin omista arvolähtökohdistamme. On myös osoitettava muiden meihin liimaamaan termit vääriksi: emme esimerkiksi aja koulutusleikkauksia, vaan tavoitteemme on rakentaa Suomesta maailman osaavinta kansakuntaa, eikä meidän soteajattelumme tavoite ole markkinamalli, vaan ihmisen oikea-aikainen hoitoonpääsy.

Kokoomuksen vahvuus on vastuullisessa talous- ja työllisyyspolitiikassa. Kannamme vastuuta velkaantumisen pysäyttämisestä ja näemme päätösten vaikutukset pitkälle tulevaisuuteen. Maailma on lainassa lapsiltamme. Talous- ja työllisyyspolitiikan kanssa käsi kädessä kulkevat myös rikollisuuden torjunta ja turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Puhuttelemme äänestäjiä selkeästi kovilla teemoilla, joiden pehmeä merkitys jää usein korkealentoisten talous- tai oikeustermien jalkoihin. Vaikka me pystymme näkemään julkistalouden suorat vaikutukset selkeästi juuri esimerkiksi ikääntyneiden läheistemme hoidon laadussa, maailman kärkipaikoilla komeilevan koulutuksen resursseissa ja ihmisten välittömässä arjessa, monelle tämä yhteys voi näyttäytyä epäselvältä, usein kylmäkiskoiseltakin.

Tärkeydestään huolimatta nämä kovat teemat eivät yksin riitä kasvattamaan kokoomuksesta sellaista puoluetta, jonka tekemä politiikka ja arvovalinnat puhuttelisivat yhä kasvavaa joukkoa ihmisiä eri ikäluokasta ja taustoista. Sillä monipuolisella osaamisella, laaja-alaisella asiantuntijuudella ja kipinöivällä tekemisen palolla, jota puolueestamme löytyy, voidaan rakentaa kokoomusta, jonka visio Suomesta näyttäytyy yhä kirkkaammin yhteiskunnan jokaisella tasolla.

Talous-, työllisyys- ja turvallisuuspolitiikan rinnalle kokoomuksen on rohkeasti nostettava välittämisen teemoja; asioita, jotka ovat ihmisille tärkeitä arjessa. Meidän on lunastettava nykyistä vahvemmin asemamme ihmisen omaan aktiiviseen rooliin luottavana hyvinvoinnin edistäjänä, koulutuksen ja sivistyksen puolesta puhujana ja järkevänä ilmastopuolueena. Puolueena ja yhteiskunnallisena toimijana meidän on oltava ratkaisukeskeinen ja rohkeasti uudistava edelläkävijä, joka tarjoaa ihmisille runsaasti uudenlaisia, nopeitakin vaikutusmahdollisuuksia.

Tulevissa kuntavaaleissa meidän on vahvistettava asemaamme Suomen johtavana kuntapuolueena. Tätä työtä emme tee parin kuukauden rutistuksella, vaan tulosta rakennetaan jatkuvasti niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Nyt jos koskaan tarvitaan kokoomuslaista vastuullista talouspolitiikkaa, mutta sen ohella on astuttava niiden huolten keskelle, joita ihmiset kohtaavat arjessaan. Kyettävä löytämään se tarttumapinta, jonka myötä yhä useampi ihminen voisi sanoa, että tämä puolue on aidosti minun puolueeni. Vahvistettava sitä ymmärrystä, että kokoomus on ihmistä varten.