Oppositio jättää välikysymyksen hallituksen sote-uudistuksesta

24.5.2021

Oppositiopuolueet kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja liike nyt jättävät yhteisen välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Puolueiden mukaan hallituksen sote-uudistus ei kykene vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin: se ei paranna ihmisten hoitoonpääsyä eikä hillitse sote-palvelujen kustannusten kasvua. Oppositiopuolueet ovat huolissaan myös siitä, millaiset vaikutukset hallituksen maakuntamallilla on kaupungeille ja kunnille.

”Hallituksen sote-malli ei ratkaise niitä ongelmia, joiden takia koko uudistusta tehdään. Se ei paranna ihmisten hoitoonpääsyä ja hillitse nopeasti kasvavien sote-kustannusten kasvua. Emme voi katsoa vierestä, kun hallitus runnoo eteenpäin uudistusta, joka ei tuo parannusta nykytilaan. Kaiken lisäksi hallitus uhkaa romuttaa kuntien ja kaupunkien talouden ja investointikyvyn”, Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

”Julkisen talouden kantokyky ei parane vaikka vasemmisto loisi uutta hallintoa ja keskusta saisi maakunnat, joissa valta viedään pikkukunnilta. Käytännössä esitetyn sote-mallin rahoitus todennäköisesti pyritään kattamaan uudella maakuntaverolla. Julkinen talous ei parane veroja lisäämällä, vaan veroja vähentämällä ja siten turvaamalla työn- ja yrittämisen kannattavuus”, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo.

”Sote-uudistusta kyllä tarvitaan, mutta ei sellaista, joka ei toteuta uudistukselle asetettuja tavoitteita. Nyt Marinin malli jopa uhkaa rikkoa nekin osat, jotka toimivat tällä hetkellä hyvin, kuten laaja kumppanuus julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Suurin ongelma on rahoitusmalli, joka ei tuo kestävyyttä turvaamaan tulevaisuuden tasavertaiset palvelut”, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

”Sote-uudistus ei ratkaise terveydenhuollon ongelmia. Meillä on selvä resurssipula, kun terveyspalveluiden rahoitus on muihin Pohjoismaihin verrattuna 30 % alhaisempi. Nyt keskitytään vääriin asioihin ja sillä tätä ongelmaa ei ratkaista. Meidän pitää tulevaisuudessa päättää priorisoimmeko teihin, asumistukiin vai terveydenhuoltoon, kun väki vanhenee”, Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo sanoo.

Välikysymys löytyy täältä: www.kokoomus.fi/valikysymys-sosiaali-ja-terveyspalvelujen-uudistuksesta.