Anna-Kaisa Ikonen kaupunkipolitiikan uusista kumppanuuksista: "Kaupunkien merkitys talouskasvun ja työllisyyden luojina on keskeinen"

24.5.2024

Pidot paranevat, kun kumppanuudet laajenevat!

Liian kauan valtion ja kaupunkien suhde on ollut etäinen tai ylhäältä alas sanelua. Järkevämpää on istua kumppaneina yhteisiin pöytiin ratkomaan yhteisiä asioita. Kaupunkien merkitys esimerkiksi talouskasvulle, mutta myös hyvän arjen pohjalle on merkittävä, ja vahvan kaupunkipolitiikan synnyttämä kasvu säteilee laajemmin myös muille alueille ja koko yhteiskuntaan. Se on tämän hallituksen kaupunkipolitiikan tausta-ajatus ja tavoite.

Kumppanuudet alkoivat syksyllä, kun käynnistimme kuuden suurimman kaupungin eli Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun pitkäaikaiselle yhteistyölle perustuneen strategisen allianssin valtion kanssa. Yhdessä olemme pureutuneet esimerkiksi jengiytymisen ehkäisyyn ja varhaiskasvatuksen osaajapulaan.

Nyt mukaan on tullut kaksi uudenlaista kumppanuutta: Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kanssa solmittu elinvoimakumppanuus sekä kahdentoista keskisuuren kasvukaupungin kumppanuus. Elinvoimakumppanuus pureutuu muun muassa osaamiseen ja urheilukaupunkeina myös liikuntaan liittyviin kysymyksiin. Porin, Kouvolan, Vaasan, Hämeenlinnan, Seinäjoen, Rovaniemen, Mikkelin, Porvoon, Salon, Kotkan, Kokkolan, Hyvinkään ja Kajaanin yhteistyön erityisinä ensimmäisinä teemoina ovat kulttuuri ja uudistuva teollisuus.

Viimeksi tänään keskustelimme kumppanuudesta myös Joensuun, Lappeenrannan ja Imatran kanssa, itäisen Suomen näkökulmasta.

Uudenlaiset valtion ja kaupunkien kumppanuudet perustuvat kaupunkien omiin aloitteisiin, niiden yhdessä muodostamiin ryhmittymiin ja yhteistyössä valtion kanssa haarukoituihin tekemisen tapoihin ja teemoihin. Tätä työtä on ilo viedä eteenpäin!

 Lue lisää kumppanuuksista ja niiden sisällöistä: Kaupunkien ja valtion yhteistyötä vahvistetaan uudenlaisten kumppanuuksien kautta – yhdessä ratkotaan esimerkiksi jengiytymistä, liikkumista ja osaamisen kysymyksiä

Kuvassa Anna-Kaisa Ikonen ikkunalaudalla eduskunnassa.
Kuvaaja: Hanne Salonen / eduskunta