Pohjanmaan maakunta kuuluu menettäjien joukkoon

5.12.2020

Kansanedustajat Joakim Strand (r.) ja Kim Berg (sd.) kiertelevät kuin kuumaa puuroa sitä tosiasiaa, että maakuntauudistuksen rahoitusmalli vähentää Pohjanmaan maakunnan rahoitusta vuoden 2029 tasossa 17 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa karkeasti 300 sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen vähentämistarvetta Pohjanmaan alueen sosiaali- ja terveyspalveluista.

Strand viittaa kirjoituksessaan siihen, että monia asioita voi tapahtua ennen sitä. Totta kai voi! Mutta hallituksen mallissa asian esitetään menevän näin. Se on pysyvä muutos, jonka uudistus tuottaa ja siksi on mielekästä tarkastella sitä.

Strand viittaa myös aivan oikein siihen, että Vaasan kaupunki kuuluu kuntaan jäljelle jäävien tehtävien rahoituksen voittajiin. Vaasa saisi vuoden 2027 tasossa noin 4 miljoonaa euroa lisää valtionosuuksia.

Vaasan kaupunkikonserni investoi vuosittain nettona noin 45 miljoonaa euroa kuluvan taloussuunnitelmakauden ajan. Vaasa on onnistunut talouden tasapainottamisessa siten, että investoinnit pystytään rahoittamaan kaupungin vuosikatteella.

Maakuntauudistuksen myötä kaupunkien tulot puolittuvat, mutta velat jäävät. Jatkossa Vaasalla, kuten muillakin suurilla kaupungeilla, tulisi olemaan merkittäviä vaikeuksia rahoittaa investoinnit tulorahoituksella ilman kireämpiä veroja. Kun kaupungin investointikyky heikentyy merkittävästi, Strandin sinänsä ansiokkaasti neuvottelemat 4 miljoonaa euroa ovat laiha lohtu.

Jos sosiaali- ja terveyspalveluja uudistettaisiin kuten kokoomus on esittänyt – nykyistä järjestelmää kehittämällä, ilman maakuntia ja maakuntaveroja – Pohjanmaan asema säilyisi parempana kuin hallituksen esittämässä mallissa. Me luotamme siihen, että alueet pystyvät itse etsimään parhaat ratkaisut sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen ilman ministeriön keskusjohtoista ohjausta.

Parantamalla hoitoon pääsyä, kannustamalla kuntia laajempaan yhteistyöhön ja ottamalla uutta teknologiaa käyttöön, soteuudistuksen tavoitteet voitaisiin saavuttaa ilman mammuttimaista maakuntauudistusta. Tämä olisi paitsi järkevää, myös kohtuullista koronakriisin kuormittaman sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle.

Tämä maa ei tarvitse kolmea hallinnon tasoa, saati sitten kolmea eri verottajaa.

Nyt suunniteltu malli tuottaa epäoikeudenmukaisia tilanteita rahoituksessa, mutta myös epätarkoituksenmukaisia tilanteita itse palveluiden tuottamisessa.

Maakuntauudistuksesta luopuminen olisi paitsi Pohjanmaan, myös koko Suomen etu.

Ilkka-Pohjalainen: https://ilkkapohjalainen.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-pohjanmaan-maakunta-kuuluu-menettajien-joukkoon-1.10142707