Poliisien määrä nostettava 8000 henkilötyövuoteen

19.4.2021

Kokoomuksen hallintovaliokunnan kansanedustajat Mari-Leena Talvitie, Anna-Kaisa Ikonen ja Ben Zyskowicz vaativat hallitukselta puoliväliriihessä poliisin määrärahoihin 40 miljoonan euron lisäystä, jolla poliisien määrä voidaan nostaa 8000 henkilötyövuoteen. Kokoomusedustajien mukaan ei ole hyväksyttävää, että tällä hetkellä Suomen poliisi hoitaa tehtävänsä Euroopan pienimmillä resursseilla suhteessa väkilukuun.

”Riittävä poliisien määrä kaikkialla Suomessa takaa turvallisen arjen. Asuinpaikasta riippumatta on voitava luottaa siihen, että apu on saatavilla ja rikokset eivät jää selvittämättä. Jotta näin voi olla, on poliiseja oltava riittävä määrä. Viime hallituskaudella poliisin henkilötyövuosimäärä käännettiin kokoomuksen johdolla viimein nousuun. Tällä tiellä on jatkettava. Poliisin henkilötyövuosimäärä on nostettava 8000 poliisiin, kuten kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt”, Mari-Leena Talvitie sanoo.

Suomen poliisi tutkii nykyisillä reilun 7400 poliisin voimavaroilla vuosittain keskimäärin yli 800 000 rikosta, myöntää 1,2 miljoonaa maksullista lupaa ja hoitaa yli 1,1 miljoonaa hälytystehtävää. Kokoomusedustajat muistuttavat, että koronatilanne on lisännyt poliisin työtaakkaa entisestään.

”Koronaepidemia on tuonut jo valmiiksi tiukoilla olleelle poliisille uusia tehtäviä, kuten kokoontumis- ja ravintolarajoitusten valvonnan. Koska resursseja ei ole kasvanutta tehtävämäärää vastaavalla tavalla lisätty, on tilanne pakottanut priorisoimaan toimintaansa entisestään. Poliisi on joutunut joustamaan muun muassa ennalta estävästä toiminnasta, välttämättömästäkin kehittämistoiminnasta, sekä erityisesti niin sanottujen massarikosten tutkinnasta. Tätä on kokoomuksen mahdotonta hyväksyä. Hallituksen on syytä avata silmänsä ja herätä poliisin arjen todellisuuteen”, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Kokoomusedustajat huomauttavat, että resurssikysymyksen lisäksi poliisin työmäärää tulisi keventää siirtämällä poliisilta pois ei-välttämättömiä tehtäviä.

”Poliisin on voitava keskittyä ydintehtäviinsä. Poliisilta on siirrettävä pois sellaisia tehtäviä, jotka voisi hyvin hoitaa jokin muukin taho. Tällaisia ovat esimerkiksi tietyt kuljetus- ja vartiointitehtävät sekä jotkin osat vähäisten liikennevahinkojen tai työtapaturmien tutkimisesta. Asiasta linjaaminen olisi hallitukselta tarpeellinen vastaantulo, jolla voitaisiin helpottaa poliisin työtaakkaa”, Ben Zyskowicz sanoo.

Kokoomusedustajien mukaan Marinin hallituksen on tehtävä tarvittavat päätökset poliisin resurssien lisäämisestä loppuviikon puoliväliriihessä.

”Poliisin henkilöstö on joutunut venymään jo liian kauan. Nyt on hallituksen aika tulla vastaan. Hallituksen on priorisoitava suomalaisten turvallisuus ja tehtävä päätökset poliisin resurssien turvaamisesta ja poliisien määrän nostamisesta 8000 henkilötyövuoteen. Marinin hallituksen on tehtävä tätä koskevat päätökset puoliväliriihessä”, kokoomusedustajat päättävät.

Tiedote 19.4.2021