Ruoka-apukeräyksen kummi Anna-Kaisa Ikonen: Kyllä tämä tilanne vetää hiljaiseksi

6.10.2020

Tampereen ev. lut. seurakunnat käynnistää Moro-lehden avustuksella ruokakassi-kampanjan, jonka tavoitteena on kerätä loppuvuoden aikana 100 000 euroa muun muassa tamperelaisten pienyrittäjien ja lapsiperheiden ruoka-avun rahoittamiseen.

Apua jaetaan seurakuntien ruokapankin ja SPR:n ruoka-avun kautta. Kampanjan suojelijana toimii Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Kaupunkilaisten lisäksi mukaan haastetaan tamperelaiset yrittäjät.

Anna-Kaisa Ikonen, Tampereelle on syntynyt koronan myötä lähes kilometrin mittainen ruokajono. Millaisia ajatuksia tämä sinussa valtuuston puheenjohtajana ja tamperelaisena kansanedustajana herättää?

–  Kyllä se vetää hiljaiseksi. Korona on iskenyt todella ikävästi moniin koteihin työttömyyden ja lomautusten, toimeentulo-ongelmien ja monien hyvinvoinnin ongelmien muodossa. Tällaisena hetkenä yhteiskunnan on tultava avuksi. Haluan kiittää SPR:ää, seurakuntia, Moroa, lahjoittajia, vapaaehtoisia ja kaikkia niitä tahoja, jotka ovat tarjonneet auttavan kätensä tässä tilanteessa.

SPR:n rahat loppuvat marraskuussa, ja sen jälkeen voidaan jakaa vain kouluilta jäävää hävikkiruokaa ja kaupoista saatuja lahjoituksia. Mitä nyt pitäisi tehdä?

–  Kouluilta jäävän hävikkiruoan jaon aloitimme pormestariaikanani ja pidän tärkeänä, että toimintatapa saatiin silloin ”hyvänä aikana” luotua, niin se on meillä käytössä nyt kriisin keskellä. Sitä kaupungin on jatkettava. Lisäksi kaupungin jatkotuki on otettava esiin talousarvioneuvotteluissa.

Mitä haluaisit sanoa niille kaupunkilaisille, jotka ovat koronan vuoksi joutuneet turvautumaan ruoka-apuun?

–  Ette ole yksin. Ruoka-apu on teitä varten ja olette tervetulleita hakemaan sitä. Syviin talousvaikeuksiin on lisäksi mahdollista hakea toimeentulotukea ja jos tilanne tuntuu henkisesti rankalta, tukea jaksamiseen on saatavissa niin kaupungin palveluista kuin kansalaisjärjestöjen kautta.

–  Toisaalta myös moni yritys kamppailee oman selviytymisensä kanssa. Suosikaamme paikallisia tuotteita ja yrityksiä. Näin autamme myös yrityksiä selviämään yli vaikeimmasta ja säästämme monen tamperelaisen työpaikat.

Osallistu Tampereen ruokakassikeräykseen tästä linkistä.

Aamulehti: https://www.aamulehti.fi/a/12002dd6-188f-4b92-be02-c561137e43da