Sote-esitys tuhoaa kaupunkien mahdollisuudet toimia

8.12.2020

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen pelkää, että valmistelussa sivuutetut ongelmat voivat mutkistaa käsittelyä eduskunnassa.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen mukaan hallituksen maakuntamallilla ei ratkaista sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelmia, vaan lisätään niitä.

Ikonen toteaa, että laajasta lausuntopalautteesta ja kritiikistä huolimatta sote-esityksen ongelmakohdat ovat pysyneet pitkälti muuttumattomina.

Hän epäilee, että valmisteluvaiheessa sivuutetut ongelmakohdat voivat vielä mutkistaa soten eduskuntakäsittelyä. Hallitus antoi tänään sote-lakiesityksensä eduskunnalle.

– Hallituksen esityksellä ei ratkaista hoitoonpääsyn tai palveluiden rahoittamisen ongelmia – siis niitä syitä, joiden takia koko uudistusta tehdään, Anna-Kaisa Ikonen sanoo tiedotteessa.

Sen lisäksi, että tavoitetta yhdenvertaisista palveluista ja kustannusten kasvun hillinnästä tuskin saavutetaan, esitys tuo Ikosen mielestä myös merkittäviä uusia riskejä.

– Kilpailua rajoittamalla vaikeutetaan palveluiden tarkoituksenmukaista järjestämistä tarpeettomasti. Tämä tulee johtamaan palveluiden keskittymiseen sekä niiden laadun ja saatavuuden heikkenemiseen, Ikonen sanoo.

Kuntien velkamäärä uhkaa kaksinkertaistua

Ikosen mukaan uudistuksen vaikutukset kuntiin ovat kestämättömiä.

– Esitys käytännössä tuhoaisi kaupunkien toimintamahdollisuudet heikentämällä niiden tulorahoitusta ja investointikykyä. Kuntien tuloihin suhteutettu velkamäärä uhkaa kaksinkertaistua. Silti tätä historian suurinta hallinnonuudistusta ollaan tekemässä kuntia kuulematta ja täysin epärealistisella aikataululla, Ikonen moittii.

Kokoomuksen mielestä uuden hallinnon rakentaminen on vienyt huomion tärkeimmältä eli ihmisten palveluiden kehittämiseltä.

– Kokoomuksen mielestä palveluiden kehittämiseksi voidaan edetä myös toisin. Alhaalta ylöspäin rakentaen, ihmisten tarpeet ja alueiden vahvuudet lähtökohtana, Ikonen sanoo.

Hän muistuttaa, että monilla alueilla on jo toteutettu paikallisen tason sote-uudistuksia, saavutettu kuntien yhteistyöllä vahvempia palveluiden järjestäjiä sekä keskitytty hallinnon sijaan palvelujen saatavuuden parantamiseen ja kustannustehokkuuteen.

– Viime kauden maakuntauudistuksen vaikeuksista olisi pitänyt ottaa opiksi ja lähteä suosiolla tukemaan alueita siinä kehityksessä, mihin siellä on sotea odotellessa jo ryhdytty, Ikonen toteaa.