Tänään alkoi lähetekeskustelu vuoden 2024 budjetista

10.10.2023

Tänään alkoi lähetekeskustelu vuoden 2024 budjetista.

Suomen väestörakenteen muutokset ja digimurros, kaupungistuminen, Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset talouteen ja muut yhteiskunnan megatrendit haastavat tätä yhteiskuntaa uudistumaan ja etsimään uudenlaisia ratkaisuja. Meidän on kyettävä esimerkiksi vahvistamaan kuntien elinvoimaa, ajattelemaan hyvinvointipalveluita uusilla tavoilla ja lunastettava digitalisaation tuomat mahdollisuudet. Hallitus hakee laajalti erilaisia keinoja, joilla pystymme turvaamaan ja uudistamaan ihmisten palveluita muuttuneessa tilanteessa niin, että ne toimivat myös tulevaisuudessa.

Hyvinvointialueiden osalta hallinnon uudistus on tehty. Nyt on aika tarttua palvelujen uudistamiseen, jotta ihmisten peruspalvelut voidaan turvata ja niitä kehittää. Rahat ja henkilöstö eivät riitä nykyisellä tavalla organisoidun ja toteutetun sote-palvelujärjestelmän ylläpitoon. Siksi on tärkeää, että alueilla jatketaan uudistamista. Kasvavien kustannusten paineessa rahat käytetään tarkkaan arvokkaimpaan: ihmisten hyvään hoivaan.

Omalla hallinnonalallani digitalisaation hyötyjä vahvistetaan ensi vuonna esimerkiksi aloittamalla siirtymä julkisen hallinnon sähköiseen asiointiin. Se tarkoittaa, että tulevaisuudessa viranomaiset lähettävät esimerkiksi asiakaskirjeet sähköisesti heille, joille sähköinen asiointi on mahdollista. Paperikirjeistä luopuminen voi säästää julkiselle hallinnolle 58 – 95 miljoonaa euroa vuodesta 2026 alkaen.

Ministerinä haluan varmistaa, että näiden uudistusten kaikkein tärkein syy on kirkkaana mielessä: haluamme ihmisten arkeen ja elämään lisää sujuvuutta sekä turvata laadukkaat ja saavutettavat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut – myös tuleville sukupolville.