Tapahtumatakuu ei saa jättää teattereita tuen ulkopuolelle – olisi kuolinisku alalle

29.3.2021

Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat yhdessä tapahtumatakuuta tapahtuma-alan toimijoille. Sen puitteissa tappioita voitaisiin korvata, jos tapahtumanjärjestäjän suunnitelmat peruuntuvat koronavirukseen liittyvistä kokoontumisrajoituksista johtuen. Tapahtumatakuuta tavoitellaan kesäkuuhun mennessä, mutta tietojen mukaan teatteritoiminta ollaan jättämässä sen ulkopuolelle.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen tuomitsee hallituksen kaavaileman teatterien ulosrajaamisen yksiselitteisesti. 

”Hallitus on hidastellut tapahtuma-alan tukemisessa jo pitkään ja tukimuotoja kasataan kokoon reaktiivisesti kiireen alla. Tapahtuma-ala on kärsinyt koronarajoituksista merkittävästi jo vuoden verran ja alan toimijoiden luottamus hallituksen toimintaan murenee päivä päivältä. Kulttuuriin ja tapahtumiin kohdistuvat rajoitukset rajoittavat perustuslain mukaista elinkeinovapautta. On siis välttämätöntä, että julkinen valta korvaa rajoitustoimista aiheutuneita taloudellisia vahinkoja reilusti ja yhdenvertaisesti”, Ikonen sanoo.

Kesäteatterit ovat merkittävä osa kulttuuritarjontaa ja ne työllistävät suuren joukon ihmisiä ja mahdollistavat useita liitännäiselinkeinoja.

”Tuleva kesä ei näytä lupaavalta tapahtuma-alan suhteen ja teatterien jättäminen tapahtumatakuun ulkopuolelle on suoranainen kuolinisku ammattikesäteattereille ympäri Suomen. Kesäteatterit eivät saa minkäänlaista valtion tukea ja ne ovat aivan eri asemassa, kuin valtionosuuden piirissä olevat talviteatterit, jotka nekin kärsivät erittäin suurista vaikeuksista tuesta huolimatta. Taloudellisten vaurioiden lisäksi henkisiä vahinkoja tullaan yhteiskunnassamme korjaamaan vielä pitkään”, Ikonen sanoo.

Kokoomus on vaatinut, että hallitus valmistelisi kulttuuri- ja tapahtuma-alalle selkeän suunnitelman ulos kriisistä, jossa määriteltäisiin selkeät kriteerit, jotta tapahtumia voitaisiin järjestää terveysturvallisuus huomioiden. Lisäksi puolue on penännyt vastausta siihen, milloin hallitus tuo eduskuntaan kompensaatiomallin, jolla korvataan alalle koituvia taloudellisia menetyksiä.

”Koko tapahtuma-ala tarvitsee ennakoitavan toimintaympäristön. Ohjeistusten ja rajoitusten puitteissa on mahdollistettava tapahtumien terveysturvallinen järjestäminen ja rajoitusten sattuessa turvattava kohtuulliset korvaukset savustamatta tukitoimien piiristä yhtä alaa ulos. Teatterialan merkitys ihmisten hyvinvoinnille sekä sen työllistävä vaikutus on tunnistettava. Emme saa jättää kulttuuritoimijoita käymään henkiinjäämistaistelua yksin”, Ikonen päättää.

Ikonen on jättänyt asiasta hallitukselle tänään kirjallisen kysymyksen.

Tiedote 29.3.2021