Verkkouutiset: Sote-palveluiden hintoja aletaan laskea – tätä se tarkoittaa käytännössä

29.5.2024

Kuntaministerin mukaan tavoite on pystyä vertailemaan palveluita sekä tarjota tietoa hyvinvointialueiden budjetoinnin tueksi.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikkökustannuksia aletaan julkistaa asteittain ensi vuoden alusta. Valtiovarainministeriössä asetetun hankkeen tavoitteena on muodostaa yhtenevät laskennan periaatteet, jotta palvelutuotannon kustannusten vertailu eri hyvinvointialueiden sekä toisaalta julkisen ja yksityisen tuotannon välillä on mahdollista.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) toteaa Verkkouutisille, että käytännössä yksikkökustannuksilla tarkoitetaan vaikkapa kaihileikkauksen hintaa tai vanhusten kotihoidon yhden käynnin hintaa.

Tietoa kustannuksista ja toiminnan vaikuttavuudesta tarvitaan hänen mukaansa aiempaa paremmin.

– Iso haaste on, miten pystytään tiedolla ohjaamaan sote-palveluita ja siihen tarvitaan vertailukelpoista tietoa kustannuksista. Hyvinvointialueet tarvitsevat tietoa budjetointiaan varten ja jotta ne voivat keskenään vertailla mikä toimii ja ottaa parhaat keinot käyttöön. Jotta rahat saadaan riittämään, on olennaista, että palvelut ovat kustannustehokkaita ja vaikuttavia.

Lue koko artikkeli täältä: Sote-palveluiden hintoja aletaan laskea – tätä se tarkoittaa käytännössä