Verottajan linja ihmetyttää: Miksi lounasetua ei voisi käyttää näin?

19.12.2020

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien lounasetujen käyttämisen rajoituksia. Ikosen mukaan niissä voitaisiin korona-ajan vuoksi joustaa lisää, jolloin kertyneitä, käyttämättä jääneitä lounasetuja voitaisiin käyttää ravintoloiden ja vähävaraisten tukemiseen. 

Verottaja linjasi viime maaliskuussa, että ravintoetua, kuten lounasseteleitä voi tilapäisesti käyttää myös ruoan kuljetuskustannusten maksamiseen. Perusteena tähän oli lisääntynyt etätyö. Tämän linjauksen piti alun perin olla voimassa elokuun loppuun saakka, mutta sen voimassaoloa on pidennetty koronatilanteen jatkumisen vuoksi.

Ikonen näkee, että lounasetujen suhteen tehtiin maaliskuussa hyvä ja tarpeellinen poikkeus. Hänen mukaansa verottajan ohje vie kuitenkin tältä poikkeukselta merkityksen, koska ruoan kuljetuskustannuksia ei voi maksaa useammista aterioista kerrallaan. 

– Kotiin saa tuoda yhden lounaan, jonka voi maksaa lounassetelillä. Kuljetuksen osuuden voi maksaa kuitenkin vain yhdestä ateriasta kerrallaan. Osa kuljetusyhtiöistä perii jokaisesta ateriasta oman kuljetusmaksun ja etätyötä tekevät haluaisivat tilata useampia aterioita kerrallaan, jotta kuljetuksen osuus ateriaa kohden ei muodostu kohtuuttomaksi, Ikonen sanoo

Kirjallisessa kysymyksessä Ikonen ehdottaakin, että ruokalähettipalvelu voisi hyväksyä lounassetelimaksun koko perheen aterioista. Jos tämä hyväksyttäisiin, voisi aterian hänen mukaansa silloin tilata helposti ilahduttamaan sellaista tarvitsevaa sen sijaan, että lounassetelit vanhentuisivat kortilla, kun niitä ei etätyön vuoksi käytetä.

Tämä linjaus auttaisi hänen mukaansa myös ravintola-alan yrityksiä.

– Toivon hallituksen tarttuvan tähän epäkohtaan ja joustavoittavan lounasetujen kireää sääntelyä. Tällä on suuri merkitys niin ahdingossa kamppaileville ravintoloille, suomalaisille yrityksille, kuin ihmisille ja hallituksella olisi mahdollisuus tehdä muutos, josta niin moni suomalainen hyötyisi, Ikonen päättää.

Etätöihin siirtymisen myötä yhä useampi ihminen on Ikosen mukaan toivonut vaivattomampia tapoja ja mahdollisuuksia lounasetujen käyttöön. Lounaskorteille on kertynyt hänen mukaansa koronavuoden aikana paljon käyttämättömiä lounasetuja. Edut myös vanhenevat ajan mittaan.

– Poikkeuksellisten olojen aikana tarvitsemme mahdollisimman paljon joustoa ja uusia toimintatapoja, joista hyötyvät niin ihmiset, kuin yrityksetkin. Moni haluaisi tukea ravintoloita vaikeina aikoina sekä lahjoittaa esimerkiksi vuoden päätteeksi käyttämättömiä lounasetuja vähävaraisille ja niitä kipeämmin tarvitseville, Ikonen sanoo.

Verkkouutiset: https://www.verkkouutiset.fi/verottajan-linja-ihmetyttaa-miksi-lounasetua-ei-voisi-kayttaa-nain/?ref=rns_tw#7a627900