Viikkoni eduskunnassa

17.12.2019

TET-harjoitteluni eduskunnassa

Tutustuminen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikosen ja hänen avustajansa Niina Hämäläisen työhön

25.11. MAANANTAI:

Viikkoni lähti käyntiin Tampereelta maakuntahallituksen kokouksen seuraamisella. Ensimmäisinä kohtina esityslistalla oli asiaa maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksesta sekä talousarviosta vuodelle 2020, joista molemmat olivat kiinnostavia ja herättivät hyvää keskustelua. Keskustelua käytiin hyvässä hengessä ja kokous oli mukavan erilainen, sillä ilmapiiri oli hyvin rento.

  Koko kokousta en kuitenkaan ehtinyt istumaan, sillä minun täytyi lähteä kohti Helsinkiä ja eduskuntaa. Eduskuntaan sitten saavuttuani tapasin Anna-Kaisan avustajan, Niinan. Käytimme loppupäivän sitten tutustuen taloon ja suunnitellen ja aikatauluttaen tulevaa viikkoa. Eduskuntatalo on aivan mykistävän upea! Ihan pikku parlamentista itse eduskuntataloon, on arkkitehtuuri yhteensopivaa ja hienoa viimeiseen ovenkahvaan. Kierroksella emme kuitenkaan törmänneet Ben Zyskowiczin lisäksi muihin kansanedustajiin, sillä maanantaisin on maakuntapäivä, ja useat edustajat ovat maakunnissaan.


26.11. TIISTAI:

Ensimmäinen kokonainen päivä starttasi sitten kello 10 ensimmäisenä asiana (kokoomuksen kansanedustajien avustajien) avustajabriiffi. Avustajabriiffissä puhuttiin kokoomuksen tulevasta kiertueesta, joka järjestetään ensi keväänä neljässä osassa ja se kiertää laajasti eri kuntia ja kaupunkeja ympäri Suomen. Avustajia ohjeistettiin viemään tietoa kiertueen aikatauluista kansanedustajille, sillä edustajia toivottiin kiertueelle runsain joukoin. Avustajabriiffi oli rento ja mukava ja ohimennen sain kuulla myös meneillään olevasta postilakosta ja siitä, mistä siinä on kyse ja missä kokoomus seisoo asian kanssa.

  Avustajabriiffistä suuntasimme sitten toimiston kautta lounaalle Anna-Kaisan kanssa. Lounaan yhteydessä kuvasimme myös videon, missä pääsin haastattelemaan Anna-Kaisaa ja Anna-Kaisa minua.

  Ennen kahdelta alkavaa täysistuntoa meillä oli hiukan aikaa, joten palasimme toimistolle. Anna-Kaisa oli seuraavana päivänä lähdössä Vesilahteen puhumaan kokoomuslaisille ajankohtaisista asioista politiikassa, joten kirjoittelin ylös asioita, mistä hän voisi siellä puhua. Muistiinpanoihin kirjoitin postin TES-kiistasta kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin. Pääsin tekemään myös tiedonhakua Vesilahden ajankohtaisista asioista, jotta Anna-Kaisa voisi käyttää niitä esimerkkeinä ja keskustelunaiheina.

  Täysistunto oli poikkeuksellisen täynnä ollakseen tiistai, koska kaikki talossa olleet kansanedustajat olivat paikalla. Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas oli menehtynyt viime perjantaina, joten kokouksen alkuun monet esittivät suruvalittelujaan keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle. Puhemiehenä kokouksessa toiminut Tuula Haatainen luki eduskunnan suruvalittelut, minkä jälkeen hiljennyttiin hiljaiseen hetkeen. 
Kun hiljainen hetki oli pidetty ja siirryttiin pykäläasioihin. Monet kansanedustajat lähtivät salista nyökäten ovella puhemiehelle, osallistuakseen muihin kokouksiin ja hoitaakseen muita tehtäviä.

  Täysistunnossa käsiteltiin julkisen talouden suunnitelmaa ja eduskuntaryhmien edustajat tulivat vuorotellen pitämään puheenvuoroja esittäen oman puolueensa kannan hallituksen esittämään suunnitelmaan.

  Täysistunnosta lähdimmekin pois jo puolen tunnin jälkeen, ja suuntasimme seuraavaan kokoukseen! Pirkanmaan kansanedustajien kokous alkoi puoli viisi ja Anna-Kaisan ollessa kiireinen ja muualla, menimme paikalle ottamaan muistiinpanot ja kuuntelemaan kokouksen tärkeimmät asiat. Kokous oli tiivis kokous, jonka alkuun kuultiin esittely uudesta rakennerahastosta ja miten se tullaan jakamaan. Puhuttiin siitä, mitä sitten tämä uusi rakennerahasto tarkoittaa juuri Pirkanmaalle, mitä pelätään ja mitä toivotaan. Kokouksen lopuksi pari kansanedustajaa kysyi muutaman kysymyksen ja asiasta hersi hyvää keskustelua. Opin kokouksesta paljon ja ihmettelin, kuinka hyvät muistiinpanot Niina sai aikaan hyvin informatiivisestä esityksestä. Oli myös mukava, että esittelijä selitti asioita myös selkokielellä ja ymmärrettävästi, tyylillä ”kapulakieli -> mitä oikeasti tarkoittaa”, jolloin esitystä oli paljon mukavampi seurata. Kokous saatiin sitten pakettiin suunniteltua nopeammin ja pääsin lähtemään jossain kolmen jälkeen.


27.11.2019 KESKIVIIKKO:

Keskiviikkoaamuna piti olla sosiaali- ja terveysvaliokunnan työryhmän kokous, mutta sen peruuntuessa, päiväni alkoikin vasta kymmeneltä. Keskiviikko oli enemmän toimistopainotteisempi ja kirjoitimme paljon työhuoneessa. Kirjoittamisen lisäksi päivän aikana kävimme Pikkuparlamentissa köyhyysseminaarissa ja super nopeassa hallintovaliokunnan -työryhmän kokouksessa.

  Köyhyys-seminaarissa kuulimme Eurooppa 2020 -strategian köyhyystavoitteista (ja siitä kuinka Suomi ei tule niitä saavuttamaan) sekä paneelikeskustelua köyhyyden vähentämisestä. Erityisen iloinen olin siitä, kuinka yleisökysymyksissä ja panelistien puheessa esiin nousi myös mielenterveyspalvelut ja niiden vaikutukset köyhyyteen.

  Hallintovaliokunnan työryhmän kokous meinattiin perua kokoomuksen ylimääräisen ryhmäkokouksen takia, mutta se pidettiinkin pikaisesti ryhmähuoneessa ennen ryhmäkokousta. Kokouksessa kävimme pähkinänkuoressa läpi hallituksen esityksiä tulleisiin lakiesityksiin. Asiat oli ennestään käyty läpi ryhmän vetäjän toimesta, joten lakiesityksistä nostettiin esiin vain kokoomusta poliittisesti kiinnostavat asiat, joka oli omasta mielestäni hyvin tehokasta työskentelyä. Niinkin tehokasta, että kokouksen tunnin sisältö saatiin tiivistettyä varttiin.

  Kokouksen jälkeen palasimme tekemään vielä vähän toimistohommia työhuoneelle. Lähdin kämpille sitten noin neljän aikaan kirjoitettuani eri tekstejä puolitoistatuntisen.


28.11.2019 TOSTAI

Torstai olisikin sitten hiukan pidempi päivä. Tulin eduskuntatalolle kymmeneltä ja toimistolla aloitin päivän tekstittämällä videon, jonka olimme kuvanneet tiistaina. Yhdentoista jälkeen Anna-Kaisalla oli aikaa ennen yhteistä lounasta, joten hän pääsi toimistolle istahtamaan hetkeksi ja käymään läpi asioita, joita hän tarvitsi Niinan tekevän. Minä sain kuulla Euroopan parlamentista, edessä olevasta viikon kyselytunnista ja niiden kulisseista. Kulissit ovat mielestäni hirveän kiinnostavia, sillä olen oppinut itsekin vaikutustyössä, että ulkopuolelle näkyvä ei ole yleensä edes puolia asiasta. Suuntasimme lounaalle noin varttia vaille kaksitoista, ja hyvän ruuan ääressä ja lisää jutellessa aikaa hyvin vierähtikin.

  Kahden aikoihin pääsin käymään myös eduskunnan kansainvälisellä osastolla, jossa osaston johtaja kertoi minulle ja toiselle TET -harjoittelijalle osaston toiminnasta. Kerrottavaa oli paljon, jonka takia tunti venyikin yhtäkkiä puoleksitoista. Tämä ei kyllä missään nimessä haitannut, sillä johtajalla oli niin paljon hienoja tarinoita ja tietämystä pitkältä uraltaan. Kyllä siinä kuullessa maailmasta sai olla taas jälleen kerran niin ylpeä suomalaisuudestaan ja siitä, kuinka hyvin asiat meillä täällä on.

  Kiireellä kipitimme sitten seuraamaan hallituksen kyselytuntia, joka oli saanut lehterille paikalle paljon seuraajia. Kyselytunti oli älyttömän kiinnostava ja ihmettelen, miksi en ole ihmeemmin niitä aikaisemmin seurannut. Isoimpina puheenaiheina nousivat mielenterveyspalvelut ja terapiatakuu sekä tulenarka Posti -kiista. Kyselytuntia oli helppo seurata, varsinkin kun olin avustajabriiffissä tiistaina saanut kuulla tapahtumien aikajanan ja mistä koko asiassa on kyse. Kansanedustajat esittivät myös puheenvuorojensa yhteydessä suruvalittelujaan sDP:n entisen kansanedustajan Maarit Feldt-Rannan poismenon johdosta. Anna-Kaisa sai myös kyselytunnin aikana kolme puheenvuoroa, joka oli hienoa, sillä niitä on uusien kansanedustajien vaikea saada!

  Kyselytunnin loputtua kello 17 oli myös minun aikani sitten lähteä töistä ja pakkaamaan huomista kotiinlähtöä varten. 


29.11.2019 PERJANTAI

Viimeinen päiväni starttasi sitten kello 9.30, kun kylmän tuiverruksen läpi matkalaukkuineni talsin eduskuntatalolle. Aamulla kirjoittelin taas tiedostoja, kunnes Anna-Kaisa ehti tulla käymään toimistolla juttelemassa ja vaihtamassa tietoja Niinan kanssa. Kun Anna-Kaisan sitten täytyi taas kiitää, lähdimme lounaalle. Lounas oli jälleen (viidennen) kerran älyttömän hyvää ja jälkiruokanakin oli omenakaurapaistosta ja vaniljakermavaahtoa! Lounaan aikana tuli myös tiedotus puoli yhdeltä pidettävästä pääministeri Rinteen tiedotustilaisuudesta, jonka lähetystä kävimme sitten seuraamassa. Tiedotustilaisuudessa Rinne ilmoitti ministeri Paateroisen eroavan Postikriisin vuoksi ja jäävän sairauslomalle.

  Suoraan tiedotustilaisuudesta menimme seuraamaan täysistuntoa, jossa Kokoomus, Liike Nyt ja Kristillisdemokraatit esittivät hallitukselle välikysymyksen. Hallituksen luottamuksesta (ja siten hallituksen kaatumisesta) äänestetään ensi tiistaina, ja tulen sitä varmasti Tampereelta käsin jännittyneenä seuraamaan.

  Emme kuitenkaan jääneet seuraamaan koko täysistuntoa, sillä Anna-Kaisalla oli juna lähtemässä. Tulimme toimistolle sanomaan heipat, ja sain Anna-Kaisalta kortin ja suklaalevyn kiitoksena kotiin viemisiksi kuluneesta viikosta.


TET -harjoitteluni eduskunnassa Anna-Kaisan ja Niinan töitä seuraillen on ollut ehdottomasti yksi elämäni parhaita viikkoja ja suomalaisen politiikan ytimen toiminnan seuraaminen ylitti jo valmiiksi korkeat odotukseni. Viikko oli mitä kiinnostavin ja taianomaisin, enkä olisi parempaa TET -paikkaa voinut pyytää. Tulen muistamaan tämän viikon vielä pitkään!


Maria Markkula