Yksinyrittäjätuki ei voi jäädä ministerin pöydälle odottamaan joulun yli

9.12.2020

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen jätti marraskuussa elinkeinoministeri Mika Lintilälle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen koronakriisissä väliinputoajiksi jääneiden yksinyrittäjien tukemisesta koronakriisistä selviämiseksi. Kirjalliseen kysymykseen on tullut vastaus. 

”Kiitän ministeriä kattavasta vastauksesta ja asiaan tarttumisesta. On tärkeää, että yksinyrittäjien tilannetta nyt viimein arvioidaan. Myös toimiin on syytä tarttua ripeästi”, Ikonen sanoo.

Ministeri on vastauksessaan todennut koronakriisin hoidossa heikkoutena sen, että Business Finlandin ja ELY:n kaltaista kehittämistukea ei ollut tarjolla yksinyrittäjille ja että 2000 euron korvaus ei ollut mittaluokaltaan riittävä suuremmille yksinyrittäjille. Yksinyrittäjätuen onnistumisena pidetään puolestaan sitä, että tuki saatiin nopeasti käyttöön ja sen voidaan arvioida osaltaan vaikuttaneen siihen, että konkurssien määrät eivät olet nousseet. 

Tulevaisuuden osalta vastauksessa todetaan, että kustannustukea on suunniteltu otettavan uudelleen käyttöön ja sen valmistelussa on pyritty ottamaan huomioon yrityskentän erilaisuus. Vastauksessa sanotaan, että kustannustuki voisi sopia laajempaa liiketoimintaa harjoittaville yksinyrittäjille, sillä tukikauden pidennys viiteen kuukauteen käytännössä mahdollistaisi myös tuen kohdistumista aiempaa pienemmille yrityksille. Lisäksi esitetään vertailukauden liikevaihdon rajan (20 000 euroa) poistamista. 

”Tämä on hyvä ja tärkeä näkökulma, sillä ensimmäisellä kierroksella kustannustuki ei soveltunut yksinyrittäjille. Tästä kertoo erityisesti se, että kustannustuen hakemuksista suuri osa hylättiin. Toisella kierroksella tuleekin erittäin voimakkaasti paneutua siihen, että kriteerit todellakin huomioisivat yrityskentän erilaisuuden ja erityisesti sen, että noin 2/3 yrittäjistä on yksinyrittäjiä”, Ikonen peräänkuuluttaa.

Vastauksessa todetaan myös, että parhaillaan selvitellään yksinyrittäjätuen osalta kokemuksia ja oppeja mahdollisen toisen tukikierroksen varalle.

”On huolestuttavaa, että yksinyrittäjätuen kokemuksia selvitellään edelleen ja itse tuen toimeenpano on siirtynyt eteenpäin. On tärkeää huomioida se, että yksinyrittäjätuen voimaantulo edellyttänee tällä kertaa lakia, pelkkä asetus ei riitä, jolloin yksinyrittäjätuen toimeenpano kestää ja välissä on myös eduskunnan joulu ja istuntotauko. Näin yksinyrittäjätuen voimaantulo venyy pitkälle ensi vuoteen”, Ikonen sanoo.

Ikosen mielestä positiivista vastauksessa on se, että siinä tuodaan esille tarve tukea yksinyrittäjiä toiminnan kehittämisessä, josta ministerin vastauksen mukaan ollaan käyty keskustelua kuntien kanssa.

”Tässäkin asiassa suurin huolenaihe on siinä, eteneekö asia eteenpäin vai polkeeko paikallaan. Olen kirjallisessa kysymyksessäni haastanut hallitusta myös muihin keinoihin yritysten toiminnan ja yksinyrittäjien työllistämisen helpottamiseksi”, Ikonen kertoo.

Vastauksen mukaan yrittäjyysstrategiassa yksinyrittäjät huomioidaan yhtenä eritysryhmänä, jonka tarpeet tulisi paremmin huomioida yrityspalveluissa sekä yrittäjien liiketoimintaosaamisen lisäämisessä.

”On positiivista, että yksinyrittäjyyden kasvu ja merkitys huomioidaan aikaisempaa paremmin myös strategiassa. Lisäksi vastauksessa tuodaan esille yksinyrittäjän kannalta tärkeitä asioita, kuten väliaikaisen työttömyysetuuden jatkuminen, perintälakiin tehtävät väliaikaiset muutokset sekä konkurssilain väliaikaiset muutokset. Nämä ovat merkityksellisiä asioita erityisesti yksinyrittäjille”, Ikonen sanoo, mutta kiirehtii konkreettisia toimia: ”suurin huoleni on, ettei hallituksen esitystä aktiivisesti valmistella. Se ei saa jäädä ministerin pöydälle odottamaan joulun yli”.